Stručnjaci objasnili kako škrinja može dokazati da je Smiljana ubojica

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

SMILJANA Srnec od danas više nije osumnjičena nego okrivljena za ubojstvo svoje sestre Jasmine Dominić, a istraga DORH-a je i službeno pokrenuta. 

"U ljeto 2000. u obiteljskoj kući u Palovcu u cilju usmrćenja zadala svojoj sestri više snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu i nanijela joj višestruke prijelome kostiju prijelomu glave i time je nastupila smrt", kazao je Darko Galić, zamjenik ŽDO-a u Varaždinu.

Više je stručnjaka kazalo da bi dokazivanje da je Smiljana Srnec ubila sestru moglo biti vrlo teško zbog proteka vremena, ali i nedostatka materijalnih dokaza. 

Najmorbidniji detalj mogao bi dokazati da je Smiljana ubila sestru

No, istražiteljima bi najmorbidniji detalj ove priče, skrivanje tijela u zamrzivaču, mogao biti od pomoći jer upravo led najbolje čuva biološke dokaze.

"Ako u forenzici postoje jednostavniji slučajevi, onda su to definitivno oni u kojima su tijela smrznuta. Prema novim forenzičkim spoznajama vama ne treba više od tri do četiri stanice koje će vam dati 16 do 20 pikograma DNA", kazao je Dragan Primorac, forenzičar i bivši ministar za RTL.

Pronađe li se zaista uzorak kože pod noktima žrtve ili vlas kose koja je u zamrzivač upala prilikom skrivanja tijela i istraga ih poveže s okrivljenom, opravdanje može biti to da su živjeli u istoj kući. Ipak rane detektirane prilikom obdukcije mogle bi puno toga otkriti, pojašnjava iz Baltimorea poznati hrvatski forenzičar.

"Način nanošenja ozljede govori o tome s koje je strane napravljena, da li je osoba dešnjak ili je koristio lijevu ruku, ali isto tako govori prilično o visini osobe koja je počinila određeno kazneno djelo", kazao je Primorac.  

"Uzet će mikrotragove sa škrinje"

Da bi ključ mogao biti u škrinji, slaže se i kriminalist Branko Lazarević.

''Uzet će mikrotragove s te škrinje, uzet će biološke tragove gdje spadaju vlasi kose, tragovi krvi, da li je sva krv koja je tamo od nesretne Jasmine'', rekao je za Novu TV Lazarević.

Hoće li istraga biti proširena i zahvatiti Smiljaninu obitelj, za kriminalista Željka Pula nema dvojbe.

''Oni su po meni jedni od rijetkih koji mogu nešto znati i trebaju nešto znati o samom događaju i o čuvanju trupla zadnjih 20 godina'', kazao je kriminalist Željko Pul.

 

Pročitajte više