Studija o položaju Srba u Hrvatskoj: Nova TV i Večernji list prednjače u "srbofobiji"

"SRPSKA zajednica u Hrvatskoj prolazi kroz jedno od najtežih iskustava u svojoj povijesti. Na njen teret stavlja se ukupna odgovornost za rat u Hrvatskoj. Krajevi u kojima Srbi stoljećima žive su opustošeni i ekonomski zapostavljeni. Ostali su bez povijesnih prava, a nova manjinska prava vrlo teško ostvaruju. Srbi su marginalizirani i isključeni iz mnogih sfera javnog i društvenog života, a nacionalni identitet više im je stigmatiziran, nego priznati", stoji u otvorenom pismu Srpskog demokratskog foruma koje je odaslano na adrese uglednih ljudi u Hrvatskoj od kojih se traže potpisi potpore.  

Zaštita u teoriji, ali bez prakse
 
Naime, otvoreno pismo rezultat je studije "Status i položaj Srba u Hrvatskoj” u kojoj se zaključuje kako se standardi manjinske zaštite u Hrvatskoj vrlo teško provode u praksi.

Autori studije su Veljko Džakula, predsjednik Upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma iz Zagreba, Ratko Bubalo, predsjednik srpskog Upravnog odbora Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju te Dušan Ećimović, predsjednik beogradskog Upravnog odbora Društva za mir, razvoj i ekologiju, a riječ je o sveobuhvatnoj analizi stvarnog stanja zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Studija obuhvaća trenutno stanje u procesu povratka izbjeglica kao i stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskih prava, obnove i povrata imovine. U studiji su obrađena i suđenja za ratne zločine kao i "suočavanje s prošlošću".

Suđenja gube smisao

"Suđenja u odsutnosti, a riječ o 400 procesa protiv Srba gube svaki smisao zbog već uspostavljene suradnje pravosuđa u regiji. Osuđeni za ratni zločin u odsutnosti ima pravo na ponovno suđenje koje onda dodatno košta državu, a žrtve i svjedoke ponovno traumatizira", navodi se u studiji kao i preporuka da se otklone manipulacije s optužnicama za ratne zločine, s obzirom na to da je upravo zloporaba tih optužnica u javnosti bila jedna od glavnih prepreka u procesu povratka izbjeglih Srba. 

"Protiv Srba se s lakoćom, gotovo u hitnim postupcima podižu optužbe za ratne zločine, tako da u toj inflaciji optužbi postoje velike mogućnosti manipulacija i zloupotreba" tvrde autori studije. Autori su obradili i sigurnosnu situaciju vezane za Srbe u Hrvatskoj pa je tako zaključeno kako su tijekom prošle godine nastavljeni napadi na građane srpske nacionalnosti, njihovu imovinu i crkvene objekte.

Napadi u sjevernoj Dalmaciji svakodnevna pojava

Najviše napada evidentirano je na području sjeverne Dalmacije "gdje su verbalna vrijeđanja, fizički napadi, devastacija objekata, krađe te oskrnavljenja grobova i vjerskih objekata gotovo svakodnevna pojava".  U studiji se zaključuje kako je u ovom slučaju izostala kvalitetna, efikasna i nedvosmislena reakcija državnih institucija što je glavni razlog "uzlazne" linije etnički motiviranih napada u RH, koji se nastavljaju i u 2008. godini.

Posebno poglavlje studije rezervirano je i za govor mržnje koji je prema autorima i dalje zastupljen u javnom, medijskom i političkom prostoru. Prema njima država ne pokazuje jasnu namjeru da se obračuna s takvim primjerima.

Prednjače u govoru mržnje

"Nova TV prednjači u govoru mržnje i neskrivenoj srbofobiji. Vodeći dnevni list u Hrvatskoj, Večernji list, u mnogim slučajevima zastupa stavove ekstremne desnice, tako da su česti slučajevi ispoljavanja raznih oblika govora mržnje u tekstovima nastalim na predrasudama i stereotipima, posebno prema Srbima", navodi se u studiji kao i podatak kako su drugi mediji koji afirmiraju toleranciju rijetki.

Naravno studija je obradila i fenomen pjevača Marka Perkovića Thompsona koji propagira ustašku ideologiju i otvoreno se služi govorom mržnje.

Netolerancija kao pravilo

"Poseban problem jest činjenica, što takve ksenofobične i nacionalističke ispade, koji su u isto vrijeme i kazneno djelo, toleriraju i simpatiziraju mnogi centri društvene i političke moći, tako da rigidne pojave javnog iskazivanja govora mržnje i netolerancije prema drugom i drugačijem ne čine izuzetak, već pravilo", tvrdi se u studiji te se zaključuje kako u ovim slučajevima nedostaje javna osuda društva te djelotvoran i efikasan odgovor države u kažnjavanju za javno ispoljavanje netolerancije i govora mržnje.

Studija o statusu i položaju Srba u Hrvatskoj na kraju zaključuje i kako ne postoji strategija suočavanja s prošlošću, kao niti strategija međunacionalnog pomirenja.

Postoji samo volja

"Postojeći nivo političke volje  nedovoljan je da bi se ova pitanja riješila. Deklaratorna politička volja postoji, ali ništa više od toga. Srbi u Hrvatskoj, i dalje, nemaju jednake šanse za socijalizaciju te ljudsku, nacionalnu ili profesionalnu afirmaciju, naročito na područjima povratka", stoji na kraju studije. 

I.Ć.
Foto:sdf.hr

Pročitajte više