Sud u Vranju osudio devetoricu Albanaca

Okružni sud u Vranju, na jugu Srbije, izrekao je petak presude devotorici Albanaca iz Bujanovca u Preševskoj dolini, osudivši ih ukupno na 57,7 godina zatvora zbog udruživanja radi neprijateljske djelatnosti i terorizma, kao i za ubojstvo pripadnika Sigurnosnoinformativne agencije Srbije (SIA) Selvera Fazliua 2002. godine, javio je Radio Kosovo.

Na najstrože kazne zatvora od 15. godina osuđeni su bivši zapovjednik Oslobodilačke Vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca Lirim Jakupi i Besim Tahiri, koji su optuženi za ubojstvo pripadnika SIA Selvera Fazliua.

Jakupi i Tahiri su osuđeni u odsustvu i trenutačno se nalaze u

pritvoru u američkoj bazi Bondstil na Kosovu.

Osuđeni na manje zatvorske kazne optuženi su za pomoć pripadnicima bivše albanske gerile na jugu Srbije, za pomaganje u djelima terorizma.

Maloljetni Alban Rashiti osuđen je na pet godina

zatvora za maloljetnike a Basim Halil oslobođen je krivnje.

Branitelji osuđenih Albanaca Zijadin Azemi i Naser Arifi najavili su žalbe, ističuči da nije bilo dokaza za ovako visoke zatvorske kazne.

Izricanju presude u Vranju, uz velike mjere sigurnosti, nazočili su članovi obitelji osuđenih te predstavnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju te nevladinih organizacija.

(Hina)xbb ybs

Pročitajte više