Sutkinja koja je Horvatinčiću dala uvjetnu kaznu napala novinare: Vi niste pozvani iznositi mišljenje

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

PREDSJEDNICA sudskog vijeća Maja Šupe, koja je vodila i prvo suđenje u Šibeniku te Horvatinčiću dala uvjetnu kaznu, u podužem je monologu upućenom novinarima kazala tijekom današnjeg suđenja da je zbog slučaja Horvatinčić doživjela medijski linč i da joj se činilo da se sudi njoj, a ne okrivljenome.

"Mediji ne raspolažu s pravim činjenicama niti razumiju pravne termine pa izvještavaju sa suđenja iako nisu educirani da prenose kaznene rasprave. Vi niste pozvani da iznosite svoje mišljenje nego samo da izvještavate o tome što se događa na raspravi. Oklevetana sam i osramoćena i nanesena mi je šteta, no nakon 27 godina rada kompetentna sam da provedem i ovaj postupak", poručila je novinarima sutkinja Šupe tvrdeći da su tijekom prvog suđenja izvještavali neobjektivno, nestručno i iznosili puno neistina.

"Idemo ponovno u postupak. Vi radite svoj posao, a sudsko vijeće će svoj. O mom radu nećete odlučivati vi novinari nego Županijski sud, Vrhovni sud, Ministarstvo pravosuđa i Državno sudbeno vijeće. Vi novinari sigurno nećete ocjenjivati kvalitetu mog rada, a ako mislite pratiti kaznene rasprave, educirajte se", zaključila je sutkinja, opravdavajući se da nije kriva što je suđenje potrajalo godinama tijekom kojih je čula da je najkorumpiranija sutkinja u Hrvatskoj i da je podijelila milijun krvavih eura.

Uzela mu u obzir olakotne okolnosti

Podsjetimo,  Šupe je Tomislava Horvatinčića proglasila krivim zbog nesreće u kojoj je život izgubio nautičarski bračni par Salpietro iz Italije, no on ipak neće u zatvor. Naravno, osim ako ne ponovi slično kazneno djelo.

Sutkinja Šupe u obrazloženju presude navela je kako je u svom svjedočenju poduzetnik u više navrata istaknuo da je jedrilicu talijanskog bračnog para vidio na vrijeme dodavši da se ponašao lakomisleno upravljajući gliserom velikom brzinom. Međutim, u izricanju presude sud je uzeo u obzir olakotne okolnosti zbog kojih je Horvatinčić osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od godine i osam mjeseci.

"Sud je kao olakotne okolnosti cijenio žaljenje, odnos prema djelu i posljedicama djela, spremnost da naknadi štetu obitelji, činjenicu iz kaznene evidencije da je neosuđivan, te da je teškog zdravstvenog stanja, dok posebnih otegotnih okolnosti nije našao", stajalo je, između ostalog, u obrazloženju.

Pročitajte više