Svečano otvorene dubrovačke ljetne igre

SVEČANO ispred crkve sv. Vlaha večeras su otvorene 54. Dubrovačke ljetne igre, najstarija hrvatska kulturna ljetna manifestacija.

Svečanost otvorenja je protekla u scenskom prikazu redatelja Ozrena Prohića, u čijem su središtu dvojica najznamenitijih dubrovačkih pisaca - Marin Držić i Ivan Gundulić.

Otvarajući Igre dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica pozdravila je ugledne goste - hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, ministra kulture Antuna Vujića i druge državne dužnosnike te uzvanike.

Istaknula je da su Dubrovčani ponosni na slavnu povijest grada, na njegovu znamenitu spomeničku i kulturnu baštinu. Dubrovnik sa svojima znamenitostima pripada vitalnom dijelu europske civilizacije i upravo je kultura prethodnica Hrvatske u Europsku Uniju, ocijenila je dubrovačka gradonačelnica.

Podsjetivši na slobodu koju je Dubrovnik uživao kroz svoju dugu povijest, očuvavši kulturni i duhovni identitet, gradonačelnica Šuica istaknula je da u najnovije vrijeme očuvanju toga identiteta moramo zauvijek biti zahvalni palim hrvatskim braniteljima. Istodobno je poručila da treba očuvati bogatstvo toga grada, njegovu baštinu koja nas vodi u budućnost.

Dubrovačka gradonačelnica je na kraju poručila umjetnicima da im predaje grad - njegove ulice, trgove, i terase, rekavši da Dubrovčani ne poznaju nikakav ključ, nego ključ od srca koji se večeras predaje umjetnicima.

Zajedno s podizanjem zastave slobode Libertas na Orlandov stup označen je početak Igara.

Dok se uz Gotovčevu Himnu slobode, nastalu na Gundulićeve stihove, na Orlandov stup dizao barjak Libertas, iz publike su podignuta dva plava balona sa slikom generala Ante Gotovine, preko koje je pisalo - sloboda, a velik broj posjetitelja je to dugotrajnim pljeskom i pozdravio.

U scenskom prikazu na otvorenju Igara sudjelovali su Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovački komorni zbor, Festivalski dramski ansambl i ansambl Linđo. Glazbenim dijelom tog prikaza ravnao je Tomislav Pačini.

U glavnim ulogama nastupili su Predrag Vušović, Maro Martinović, Galiano Pahor, Pero Kvrgić, Goran Grgić, Igor Hajdarhodžić, Miše Martinović, Tonko Lonza, Boris Buzančić, Alma Prica, Milka Podrug Kokotović i drugi.

Tijekom održavanja 54. Dubrovačkih ljetnih igara bit će izvedeno sedamdesetak scenskih programa, dramskih i glazbenih, brojne likovne manifestacije, a u cijelom programu sudjelovat će oko tisuću umjetnika iz zemlje i inozemstva.

Nakon svečanosti otvorenja, početak Dubrovačkih ljetnih igra nastavljen je velikim vatrometom.

(Hina) ta mć

Pročitajte više