Svjedočila supruga: "Došao je krvav i rekao - ubio sam ti Borisa"

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

''KAD je došao na pet metara, zamijetila sam da je krvav... U ruci je držao srp ili nož. Rekao mi je: 'Ubio sam ti Borisa.' Upitala sam ga: 'Što si...?' Lešić je kazao: 'Evo ti ga tamo, leži.' Lešić je pritom djelovao normalno, pribrano. Odmah sam se okrenula u smjeru gdje mi je ležao muž pa krenula prema njemu kako bih mu pomogla.'' Ispričala je Ivanka Laginja, supruga ubijenog 63-godišnjeg Borisa Laginje, dok je svjedočila na prvom danu suđenja 65-godišnjem Dragi Lešiću u Rijeci koji je optužen za ubojstvo u prekoračenju granica nužne obrane, piše Novi list.

Ubojica i ubijeni bili su prvi susjedi, a stravičan zločin dogodio se 16. listopada prošle godine na livadi iza obiteljskih kuća u Klani. Na početku suđenja Lešić je izjavio kako je razumio optužnicu i da se ne smatra krivim. 

Lešića se tereti da je ubijenog napao kuhinjskim nožem dužine 20 centimetara, više puta ga ubovši u glavu, trbuh i prsni koš. Sveukupno mu je zadao šest ubodnih i ubodno-reznih rana. Zbog unutarnjeg iskrvarenja uslijed teških rana, Laginja je preminuo ubrzo nakon ranjavanja. Kasnije se pokazalo kako je optuženi za vrijeme događaja bio trijezan. 

Svađa oko garaže

Supruga žrtve u svom je svjedočenju govorila o kobnom danu napomenuvši da je došao geodet, a s njim su razgovarali i Laginja i Lešić zbog problema oko garaže za koju su obojica smatrala da im pripada. Prema riječima supruge ubijenog, geodet je uvidio da nije sve sređeno pa je rekao kako je najbolje da stvar ide putem suda. Ivanka Laginja se prisjetila da je nakon toga suprug rekao da ide provjeriti kako je uspjelo lijepljenje stakla na kamp-kućici iza kuće, dok je ona otišla skuhati kavu.

Drago Lešić, koji se brani sa slobode, tijekom istrage je u svojoj obrani ispričao da je kobnog dana krenuo preko livade brati kestenje, tvrdeći da je nož uzeo kako bi odsjekao štap kojim bi ih brao. Uočio je Borisa Laginju kako sjedi u svom dvorištu, a zatim vidio kako mu prilazi i govori: ''Vrati se!'' Tvrdi da ga je Laginja psovao, govoreći mu da ne smije ići privatnim zemljištem. Dotrčao je do njega i gurnuo ga, na što mu je optuženi, prema vlastitim riječima, rekao da ga ne dira, da se ne želi svađati, da ima nož pa može ozlijediti i njega i sebe. Došlo je do grubih riječi, a u svojoj obrani u istrazi Lešić je izjavio: ''Više se ničeg ne sjećam, a kad sam ustao, vidio sam da on leži.'' 

Susjed Franjo Raspor ispričao je da je upravo izašao iz kuće nakon ručka kad je vidio Lešića u krvi. ''Rekao mi je: 'Zovi policiju i prvu pomoć! Ubio sam Borisa, susjeda!' Nisam ga ništa pitao, ostao sam bez riječi. Nisam kod njega vidio nož ili što drugo. Bio je prestrašen, blijed... Vjerojatno je znao da ga je smrtno ubo'', zaključio je Raspor. Prisjetio se da je prije tog kritičnog dana, peti-šesti dan zaredom, Lešić došao kod njega izmjeriti tlak te da je baš tada stigao geodet radi rješavanja sporne garaže koju su i Laginja i Lešić svojatali. Potvrdio je da je od geodeta čuo da s njima ne može izaći na kraj. Suđenje se nastavlja.

Pročitajte više