Svjetski program za hranu poslao 6500 tona hrane u Čad

AGENCIJA Ujedinjenih naroda Svjetski program za hranu (WFP) poslala je konvoj od oko 350 kamiona sa 6500 tona hrane kroz libijsku pustinju u logore na istoku Čada gdje se nalazi oko dvjesto tisuća izbjeglica iz Darfura u Sudanu.

Loše vrijeme, slaba infrastruktura i nesigurnost otežavaju dostavu hrane izbjeglicama u toj siromašnoj i dalekoj afričkoj regiji.

Konvoj dugačak jedan kilometar s kamionima punima hrane što su je donirale Sjedinjene Države krenuo je na naporan put iz Libije preko pustinje u Čad, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik WFP-a Gregory Barrow.

"Moramo tu tzv. otvorenu liniju očuvati, ne smijemo je zapustiti", rekao je Barrow. Poslana pomoć izbjeglicama će biti dovoljna za dva mjeseca.

Tripoli jamči siguran prolaz hrane i ostalih humanitarnih potrepština kroz Libiju zrakom, vodom i kopnom.

Više od milijun i pol ljudi ostalo je bez krova nad glavom u Sudanu otkad su pobunjenici u Darfuru početkom 2003. počeli ustanak nakon godina povremenih sukoba oko zemlje, uglavnom između afričkih farmera i arapskih nomada.

Nesigurnost je dosad sprečavala WFP da izbjeglicama u Darfuru dostavi pomoć u hrani.

"U rujnu smo nahranili 1,3 milijuna izbjeglica, a u listopadu samo 1,1 milijun, što izravno pripisujemo nesigurnosti u Darfuru", rekao je Barrow.

Pročitajte više