Tajvanski predsjednik poziva na dijalog s Kinom

Tajvanski predsjednik Chen Shuibian u srijedu je pozvao na pokretanje dijaloga s Kinom u nastojanju da se nesuglasice između dviju strana riješe mirnim putem, u trenutku kada oporbeni čelnici te otočne države putuju u povijesni posjet kontinentu.

"Nesuglasice moraju biti riješene na miran način i kroz dijalog. Tomu se nada međunarodna zajednica, uključujući EU, SAD i Japan", rekao je Chen na sastanku sa skupinom diplomata iz četiriju službenih tajvanskih zemalja saveznica - Gambije, Čada, Gvatemale i Haitija.

On je istaknuo kako je u posljednje četiri godine u više navrata pokazivao dobru volju i želje kada je riječ o poboljšanju odnosa s Kinom, nadajući se da će dvije strane sjesti za pregovarački stol kako bi riješile međusobne nesuglasice.

No Peking je na to sredinom ožujka odgovorio donošenjem zakona koji ne dopušta odcjepljenje te dopušta upotrebu sile protiv otoka. Chen smatra da će takvo stajalište dovesti samo do "daljnjeg udaljavanja Tajvana od Kine" te da će "povrijediti osjećaje stanovnika obiju strana". Chenov je komentar uslijedio nakon jučerašnjeg odlaska u osmodnevni službeni posjet Kini 70-članog izaslanstva tajvanske glavne oporbene Nacionalne stranke (Kuomintang) koje predvodi Lien Chan. Tijekom boravka u Kini on će obići Nanjing, Peking, Xian i Šangaj.

Lien je u srijedu u Nanjingu odao počast utemeljitelju Kineske Republike u njegovu mauzoleju u Nanjingu, a u petak bi se trebao sastati s kineskim predsjednikom Huom Jintaom.

(Hina) xmh ysb

Pročitajte više