Tehnološki napredak za borbu protiv klimatskih promjena

OPSEŽNI program štednje energije i razvijanje obnovljivih izvora energije neophodan je u borbi protiv klimatskih promjena, ali ga mora pratiti "veliki tehnološki napredak", ocjenjuje Međunarodna agencija za energiju.

Mjere koje su već poduzete u industrijski razvijenim zemljama i u zemljama u razvoju nisu dovoljne za kontrolu ugljičnog dioksida, plina odgovornog za globalno zagrijavanje, pojašnjava Agencija u svom redovitom godišnjem izvješću objavljenom pod naslovom "Svjetski energetski izgledi".

Izbacivanje ugljičnog dioksida u atmosferu uzrokuje najviše korištenje fosilnih goriva, ugljena, nafte i plina, a ono raste paralelno s gospodarskim rastom.

Zbog gospodarskog rasta brojnih zemalja, posebice Kine, emisije ugljičnog dioksida bi do 2010. godine trebale porasti za 39 posto u odnosu na 1990. godinu, dodaje Agencija.

Globalno će, smatraju stručnjaci, emisije tog plina u zemljama u razvoju prijeći emisije u bogatim zemljama 2020. godine.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, "alternativni scenarij", u kojem će sve vlade ulagati "masivno i što je moguće više" u štedljive ekonomije i obnovljive izvore energije poput sunčeve ili energije vjetra, poboljšao bi situaciju. To bi snizilo za 16 posto predvidljivu razinu svjetske emisije ugljičnog dioksida do 2030. godine.

"No, to neće biti dosta da se stabilizira koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi do kraja stoljeća", dodaje Agencija.

Zato je, ističe agencija, potreban značajan tehnološki napredak kako bi se trajno osigurao taj cilj.

Pročitajte više