KORONAVIRUS U SVIJETU

Tisuće Armenaca obilježile godišnjicu pokolja iz Prvog svjetskog rata

Foto: EPA

TISUĆE Armenaca sa svijećama i s cvijećem sudjelovale su u mimohodu u Erevanu kako bi obilježile 106. obljetnicu pokolja Osmanskog Carstva nad Armencima u Prvom svjetskom ratu.

Povorka se iz središta glavnog grada uputila u spomen-kompleks posvećen žrtvama pokolja koji Armenija, tridesetak zemalja i dio povjesničara ocjenjuju genocidom, što Turska odlučno odbija.

Vojni vrh, vjerski čelnici, žene s djecom i državni dužnosnici, među kojima premijer Nikol Pašinjan, došli su se pokloniti žrtvama u tom kompleksu ponad Erevana, kao što je običaj u Armeniji svakog 24. travnja, kada su 1915. počeli pokolji. Poglavar Armenske crkve katolikos Karekin II. služio je zadušnicu pokraj spomeničkog kompleksa.

Američki predsjednik Joe Biden danas bi trebao priznati pokolj nad Armencima kao genocid, što bi moglo dodatno pogoršati veze Washingtona i Ankare, članice NATO-a.

"Na ovu 106. obljetnicu, moje su misli uz Armeniju, ranjenu poviješću. Nikada to nećemo zaboraviti", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u poruci armenskom kolegi Armenu Sarkisjanu. Macron se žrtvama poklonio pred spomenikom armenskom genocidu u Parizu.

Ubijeno je između 1.2 i 1.5 milijuna ljudi

Prema procjeni je između 1.2 milijuna i 1.5 milijuna Armenaca ubijeno u pokolju koji je počinilo Osmansko Carstvo. No Ankara odbija nazvati pokolj genocidom i tvrdi da nije bilo planskog istrjebljenja civila te da je zločina bilo na objema stranama u prilikama građanskog rata i gladi od koje su umrle stotine tisuća Armenaca i Turaka.

"Ekspanzionistička vanjska politika Turske i njezine teritorijalne težnje prema Armeniji dokaz su obnove njihove genocidne ideologije", rekao je Pašinjan u priopćenju objavljenom u subotu ujutro.

"Armenofobija je bit velikoturske politike i danas njezine najogavnije pojave možemo vidjeti u Azerbajdžanu", dodao je.

Azerbajdžan je uz tursku vojnu pomoć jesenas zadao težak poraz Armeniji koja je 1990-ih pobijedila snage Bakua u prvom ratu dviju zemalja.

Sinoć je gotovo 10.000 ljudi sudjelovalo u mimohodu u Erevanu noseći svijeće kako bi odali počast tim žrtvama. Aktivisti nacionalističke oporbene stranke Armenske revolucionarne federacije (FRA), koji su bili na čelu povorke, palili su turske i azerbajdžanske zastave.

Pročitajte više