Tolušićev napad na Kaufland i Lidl je skandalozan: "To je direktan udar na kupce"

Foto: Hina/123rf/Pixsell/Sanjin Strukić

MINISTAR poljoprivrede odlučio se preko Facebooka obračunati s Lidlom i Kauflandom.

>> Ministar Tolušić napao Kaufland i Lidl

>> Kaufland i Lidl odgovorili na napad ministra Tolušića

Nije ovo prvi put da je ministar zauzeo stav da bi hrvatski proizvod trebao biti ispred tuđeg. Međutim, prvi je put da je direktno i poimence upro prstom u strane trgovačke lance koji posluju u Hrvatskoj, a pritom se, treba to istaknuti, radi o glavnim konkurentima Konzuma, kojim zbog Lex Agrokora već mjesecima upravlja - država.

"Dragi ministrovi"

U neobičnom statusu na Fejsu pozvao je "drage svoje" da "gledaju u deklaraciju i da kupuju hrvatsko kod onih koji prodaju i cijene hrvatsko".

Osim toga, požalio se kako velika većina kruha i peciva koje kupujemo dolazi iz Austrije, Njemačke, Češke i Poljske, bez obzira na "jeftinu hrvatsku pšenicu" i "vrijedne pekare".

Na stranu pokroviteljski i snishodljivi stav ministra koji "dragim svojim" građanima sugerira što će i gdje kupovati. Na stranu i činjenica da je Tolušić ministar u vladi koja je odgovorna za činjenicu da država sad upravlja Agrokorom i pripadajućim mu "hrvatskim" lancem trgovina - Konzumom.

Neodgovorena pitanja

Ostaju neodgovorena pitanja: Zašto ministar gunđa na društvenim mrežama zbog građana koji kupuju kruh iz Njemačke, umjesto da se zapita zašto je uopće jeftinije proizvoditi kruh u Njemačkoj i onda ga prevoziti u Hrvatsku?


Zašto ministar minira konkurentske trgovačke lance, ako je u Ustavu Republike Hrvatske, a ministar to sigurno zna, upisano kako su "poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja Republike Hrvatske"?

Odgovor na ova pitanja potražili smo kod Zorana Löwa, predsjednika udruge Lipa.

Europska komisija ne gleda dobro na to

"Ruši li ministar poduzetničku i tržišnu slobodu iz Ustava? U legalnom smislu ne. Ali u smislu duha europskog prava, duha svega što smo mi potpisali, a posebno duha slobodnog tržišta i natjecanja te kretanja roba, kapitala i ljudi, onda svakako da. Legalno, on nije napravio nešto što bi se moglo utužiti, što bi mogli utužiti Lidl i Kaufland", rekao je.

"Hrvatska gospodarska komora imala je akciju "Kupujmo hrvatsko" i dobili smo primjedbe Europske komisije. Dobili smo, dakle, primjedbe Europske komisije već za tu akciju, za "Kupujmo hrvatsko", koju je Gospodarska komisija pokrenula. Europska komisija ne gleda dobro na to i smatra da je to na neki način u suprotnosti s duhom slobodnog tržišnog natjecanja. Primjerice, sve takve inicijative kojima se favorizira domaća proizvodnja", kaže Löw.

"Pogotovo kad su u konkurenciji oni iz Europske unije, koji bi trebali biti potpuno ravnopravni na tržištu. To što je Kaufland iz Njemačke, to nema nikakve veze. Prema sadašnjem zakonodavstvu Europske unije koje smo mi potpisali, on je kao hrvatska firma", dodao je.

"Europska komisija je već reagirala na takve inicijative, ne samo u Hrvatskoj", rekao je Löw.

Rast cijena

Upitali smo ga je li veći problem od ovoga činjenica što se ministar ne zapita zbog čega je jeftinije proizvesti kruh u Njemačkoj i onda ga dovesti u Hrvatsku, nego ga jednostavno napraviti u Hrvatskoj.

"Da, da. Njegov zadatak je da vidi što strukturalno ne štima s konkurentnošću hrvatske poljoprivrede. On se treba time baviti, to je njegov posao, a ne ograničavanje konkurencije. To je direktni udar na hrvatskog potrošača, ako bi se dalje tako išlo. Ograničavanje konkurencije vodi do rasta cijena", rekao je Löw.

Nema "naši i njihovi"

"Sigurno hrvatskim potrošačima to nije u interesu jer svako ograničavanje konkurencije smanjuje kvalitetu. Najvažnije je što je sloboda tržišnog natjecanja Europske unije zagarantirana. I našim Ustavom, i normativnim aktima, i cijelim pravnim okvirom. Tu Europska unija čvrsto stoji.

Što se tiče ovih tvrtki, one jesu konkurenti na tržištu. Ali to je jedinstveno, zajedničko tržište, tu nema 'naši i njihovi'. Tu nema nacionalnog predznaka, ako su firme registrirane u Hrvatskoj. One su zapravo u pravnom smislu hrvatske firme jer su registrirane u Hrvatskoj. Bilo bi potpuno neprimjereno da ih pokušavamo diskriminirati", rekao je Zoran Löw za Index.

 

Pročitajte više