Turska potvrdila 14 slučajeva ptičje gripe kod ljudi

TURSKI je ministar zdravstva Recep Akdag u ponedjeljak rekao da je ukupno 14 osoba u Turskoj pozitivno na testiranju na ptičju gripu, među kojima je i troje djece koja su preminula od te bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je do sada potvrdila četiri slučaja ptičje gripe u Turskoj, uključujući i dva smrtna slučaja. Prema WHO-u, ostali slučajevi nisu provjereni laboratorijskim testiranjima.

Istovremeno je jedan izvor iz ministarstva zdravstva, koji je tražio da ostane neimenovan, kazao kako je pet novih slučajeva ptičje gripe kod ljudi uzrokovano smrtnosnim virusom H5N1. Testiranja kojima je utvrđena nazočnost virusa H5N1 provedena su u turskim laboratorijima, kazao je neimenovani izvor.

Od pet novih slučajeva, zabilježena su u ponedjeljak, četiri su utvrđena na sjeveru zemlje - u pokrajinama Samsun, Kastamonu i Corum - dok je peti u istočnoj pokrajini Van. Svi zaraženi su djeca do 18 godina.

U nedjelju su potvrđena tri slučaja oboljenja u Ankari, a u Istanbulu je hospitalizirana 21 osoba i zadržana na testiranju i promatranju kako bi se utvrdilo ima li među njima oboljelih od ptičje gripe.

Pročitajte više