Tužitelj suda za Ruandu spreman za novih 17 suđenja

GLAVNI tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (ICTR) Hassan Jallow izjavio je da je spreman početi suđenja protiv još 17 osumnjičenih za genocid u Ruandi koji su u pritvoru, objavio je u petak portal allAfrica.com.

Suđenja za 17 optuženika odvijala bi se usporedno s postojećih 25 suđenja koja su u tijeku, izjavio je Jallow novinarima u sjedištu suda u Arushi (Tanzanija). U zatvoru UN-a u Arushi trenutno se nalazi 57 pritvorenih.

Jallow je najavio da će ICTR ove godine biti "znatno energičniji" u traganju za bjeguncima uz pomoć vlada i međunarodne zajednice, obzirom na približavanje roka za dovršetak rada suda 2008. godine.

Vijeće sigurnosti UN-a je Tužiteljstvu ICTR-a odredilo rok do kraja 2004. za dovršetak svih istraga a do listopada 2005. za podizanje optužnica. Na isteku prošle godine Jallow je rekao da su dovršene istrage protiv 16 osumnjičenih, ne spominjući imena.

"Sada analiziramo spise kako bi odlučili imamo li dovoljno dokaza za nastavak. Dan nam je rok do listopada da to učinimo, no plan nam je do lipnja podići preostale optužnice", rekao je Jallow.

Sud za Ruandu ranije je odgađao suđenja zbog manjka sudaca, no s imenovanjem novih nestalnih sudaca procesi su ubrzani.

Jallow je potvrdio da je među dovršenim istragama i ona protiv vladajuće Patriotske fronte Ruande (RPF), čiji su gerilci ubijali civile da zaustave genocid Hutua nad svojim narodom Tutsi.

Pročitajte više