U Beogradu se obilježava godišnjica ubojstva premijera Đinđića

U BEOGRADU se u petak nizom manifestacija obilježava godišnjica ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, koji je ubijen u atentatu ispred zgrade Vlade Srbije 12. ožujka 2003. godine.

Na temelju odluke Skupštine Beograda, dio središnjeg gradskog Trga Republike od danas u 10.30 sati, kad će biti postavljena nova ploča, zvat će se "Plato dr. Zoran Đinđić", a potom će delegacije sadašnje vlade Vojislava Koštunice i bivše vlade Zorana Đinđića i Zorana Živkovića položiti vijence ispred spomen-ploče na zgradi Vlade Srbije, na mjestu gdje je premijer ubijen, te odati počast ubijenom premijeru.

Premijer Đinđić je sahranjen 15. ožujka prošle godine, a sahrani je prisustvovalo više od 70 stranih delegacija i više stotina tisuća građana.

Memorijalna akademija posvećena Zoranu Đinđiću, koju organizira njegova Demokratska stranka, održat će se u 17 sati u beogradskom Centru Sava, a navečer će u Centru za kulturnu dekontaminaciju biti otvorena izložba "Dr. Zoran Đinđić, moderna Srbija", autora Nuneta Popovića.

Veleposlanica Srbije i Crne Gore u Meksiku Vesna Pešić, koja je zbog obilježavanja godišnjice ubojstva premijera doputovala u zemlju, kritizirala je, u izjavi Radiju B92, to što godišnjicu ubojstva premijera ne obilježava nova Vlada Srbije, već je to prepušteno inicijativi i organizaciji Demokratske stranke.

Za atentat na premijera Đinđića optuženo je 13 osoba, među kojima je prvooptuženi bivši komandant Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije Milorad Luković Legija, koji je još u bijegu, kao i još sedam optuženika, pripadnika kriminalnog "zemunskog klana".

Pročitajte više