U Brazilu ubili aktiviste koji su se borili za spas amazonske prašume

ISTAKNUTI brazilski konzervator Joao Claudio Ribeiro da Silva i njegova supruga Maria do Espirito Santo ubijeni su u regiji Amazona, izvijestila je policija.

Par je prema izvješću upao u zasjedu u državi Para u blizini grada Maraba. Njihova tijela pronađena su unutar rezervata prirode Praialta-Piranheira, gdje je par radio posljednje 24 godine. BBC javlja da su ekolozi konstantno upozoravali da konzervatoru i njegovoj ženi eksploatatori i rančeri prijete smrću.

Prema izjavama prijatelja i članova obitelji, bračni par je zbog svog ekološkog aktivizma u posljednje dvije godine bio izložen stalnim prijetnjama.


Vlada je naredila hitnu istragu i obećala uhvatiti one koji su odgovorni za smrt bračnog para.

Zakon o lakšem krčenju šume

Vijest o ubojstvima uslijedila je nekoliko sati prije nego li je brazilski Zastupnički dom usvojio zakon koji smanjuje pravila u krčenju šuma. Prvi zakon takvog tipa donesen je 1934., a dopunjavan i izmijenjen 1965. Zakon je regulirao koliko stabala poljoprivrednici mogu posjeći. Odnosno, 80 posto zemljišta nekog vlasnika mora ostati prekriveno šumom. Novi zakon koji još moraju odobriti Senat i predsjednik Dilma Rousseff, smanjuje postotak koji vlasnik zemljišta mora ostaviti prekrivenog šumom.

Zagovornici ovog zakona tvrde da trenutačni zakon sprječava gospodarski razvoj Brazila, odnosno da Brazil mora otvoriti više zemljišta za poljoprivredu.

Pročitajte više