U HGK održan Hrvatsko-rumunjski gospodarski forum

U NAZOČNOSTI predsjednika Vlade Ivice Račana i rumunjskog premijera Adriana Nastasea, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, u srijedu je u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan Hrvatsko-rumunjski-gospodarski forum na kojem su sudjelovali predstavnici šezdesetak tvrtki iz dviju zemalja.

Skup gospodarstvenika Hrvatske i Rumunjske, čija trgovinska razmjena bilježi snažan rast ´omogućit će stjecanje uvida u neiskorištene potencijale za suradnju i pridonijeti učinkovitijem razvoju gospodarskih odnosa´, ocijenio je na otvaranju foruma rumunjski premijer Nastase.

Na skupu u HGK potpisan je Sporazum o suradnji između Zagrebačkog velesajama i rumunjske sajamske tvrtke ´Romexpo´, koji po ocjeni premijera Račana predstavlja ´značajan korak u upoznavanju i povezivanju dviju zemalja´.

Rumunjski premijer rekao je da po uzoru na dobre političke odnose, treba osigurati i kvalitetnu otvorenost na gospodarskoj razini. Pritom je ukazao na značaj ulaska Hrvatske u Srednjoeuropsku zonu slobodne trgovine (CEFTA) i stupanje na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini između Hrvatske i Rumunjske 1. ožujka ove godine.

Među granama gospodarstva koje pružaju najveće mogućnosti rasta razmjene Nastase je izdvojio energetiku, petrokemiju, farmaciju, automobilsku industriju, prehrambenu industriju i turizam.

Također je ukazao na povoljne uvjete i potencijale koji se stvaraju ulaskom dviju zemalja u euroatlantske integracije i kroz jačanje suradnje u regiji. Rumunjska je, po njegovim riječima, u 2002. godini postigla makroekonomsku stabilnost i zabilježila važne političke uspjehe kao što je pozivnica za članstvo u NATO-u, stabilna agenda za ulazak u EU do 2007. i dopuštenje rumunjskim građanima slobodnog kretanja u schengenskim granicama.

Premijer Račan rekao je da se obje zemlje susreću sa sličnim izazovima tranzicijskog procesa i založio se za stvaranje uvjeta za kvalitetniju suradnju, naglasivši značaj ulaska Hrvatske u CEFTU.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević poželio je sudionicima foruma da Hrvatska i Rumunjska i u ovoj godini ostvare udvostručenje trgovinske razmjene kakvo je zabilježeno 2002.

S oko 27 milijuna dolara u 2001., robna razmjena dviju zemalja porasla je prošle godine na gotovo 46 milijuna dolara. U ukupnoj razmjeni postoji veliki debalans na strani hrvatskog izvoza koji je u 2002. iznosio tek 6.5 milijuna dolara dok je na uvoz iz Rumunjske otpadalo 39.5 milijuna dolara.

Na kraju Hrvatsko-rumunjskog gospodarskog foruma održani su individualni poslovni razgovori predstavnika rumunjskog gospodarskog izaslanstva i hrvatskih tvrtki.

Pročitajte više