U Indiji prošle godine prijavljeno više od 34 tisuće silovanja

Foto: Guliver image/Getty images

NAJMANJE 34.651 silovanja prijavljeno je u Indiji tijekom protekle godine, pokazuju statistike National Crime Record Bureaua. Zabilježen je pad te vrste zločina u odnosu na prethodnu godinu, kada je prijavljeno 36.735 silovanja.  

Najveći broj napada prijavile su žene u dobi od 18 do 30 godina, njih skoro 17 tisuća. Prijavljena su i silovanja djevojčica mlađih od šest, te žena starijih od 60 godina.

Statistika pokazuje da su napadnute žene silovatelje poznavale u čak 95.5 posto slučajeva.

Borci za ženska prava tvrde da su stvarni brojevi vjerojatno puno veći, upozoravajući kako stigma koja okružuje seksualne zločine znači da mnogi napadi nisu prijavljeni.

"Silovanje se ne prijavljuje u velikom broju slučajeva", rekla je Kavita Krishnan, tajnica organizacije koja se bori za ženska prava u Indiji, dodavši kako su zabilježeni i slučajevi kada su roditelji djevojaka sporazumne odnose prijavljivali kao silovanja.

"U srži problema je struktura indijskog društva koje nastavlja ograničavati žensku autonomiju, posebno seksualnu autonomiju, što se često opravdava u ime kulture", rekla je Krishnanza za Al Jazeeru.   

Pročitajte više