U potresu u Inodneziji 46 poginulih, broj i dalje raste

U SNAŽANOM potresu koji je pogodio indonezijski otok Javu poginulo je najmanje 46 osoba, 300 ih je ozlijeđeno. Vlasti su izrazile zabrinutost da bi broj poginulih uskoro mogao biti mnogo veći, javljaju svjetske agencije.

Spasioci užurbano kopaju po ruševinama nastalim nakon potresa magnitude 7,4 stupnjeva po Richteru, ne bi li našli preživjele. Prijavljeno je stotine nestalih osoba, ali na obalnim područjima ih vjerojatno ima mnogo više, jer su im zbog potresa prekinute komunikacije.

"Još uvijek tragamo za preživjelima koji su zakopani ispod svojih kuća i zgrada", kaže jedan od zaposlenika Agencije za upravljanje katastrofama.

Spašavanje ide otežano, jer su ceste oštećene od potresa pa teški strojevi za kopanje ruševina još nisu došli do najteže pogođenih sela. Policija, vojska i seljaci kopaju po ostacima svojim golim rukama i traže preživjele.

Pogođeno područje je vrlo gusto naseljeno. Smatra se da je ozbiljno oštećeno oko 9.000 domova i poslovnih objekata. Nekoliko tisuća ljudi smješteno je u privremena skloništa, rekao je glasnogovornik Agencije za upravljanje katastrofama Priyadi Kardono.

Nakon potresa objavljena je potencijalna opasnost od tsunamija, ali ubrzo je opozvana. Potres je bio toliko jak da se osjetio na područjima udaljenim 500 kilometara od grada Surabaye gdje je bio epicentar.

Pročitajte više