Ukrajina: Velika napetost oko nedjeljnih izbora

UKRAJINA u nedjelju bira novog predsjednika između prozapadnog kandidata oporbe Viktora Juščenka i proruskog kandidata pozicije, sadašnjeg premijera Viktora Janukoviča, a sve ukazuje na vjerojatnost da će oko izbora, presudnih za budućnost te goleme zemlje, vladati velika napetost.

Bivši premijer reformskog usmjerenja Juščenko (50) smatra se osviještenim Ukrajincem, kojeg protivnici nazivaju nacionalistom, te želi približavanje Ukrajine i Europske unije, koje odnedavno imaju zajedničku granicu. U prvom krugu izbora, održanom 31. listopada, pobijedio je, ali s minimalnom prednošću od tek 156 tisuća glasova više od Janukoviča (54), kojeg bi vladajuća garnitura voljela za nasljednika sadašnjeg predsjednika Leonida Kučme, koji odlazi nakon deset godina na vlasti.

Janukoviča podržava Kučma, ali i ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Ovi bi izbori mogli biti među najizjednačenijima i najnapetijima u povijesti Ukrajine", koja je 1991. izborila neovnost od SSSR-a, smatra nezavisni politolog Oleksandar Derhačev.

"Ukrajina je među rijetkim zemljama iz sastava bivšeg SSSR-a u kojoj postoji snažna i organizirana oporba, spremna na obračun s korumpiranim režimom koji je u strahu i od revizije privatizacije u slučaju Juščenkovog izbora", dodaje politolog.

U razdoblju nakon prvog kruga, mediji pod kontrolom vlasti, najutjecajniji u zemlji, nastavili su silovitu kampanju ocrnjivanja Juščenka, nazivajući ga "američkim agentom" spremnim uništiti zemlju da bi se dokopao vlasti.

Janukovič, koji je obećao povećati prava rusofonima u Ukrajini i ojačati veze s Rusijom, koja ga bezrezervno podržava, uživao je istodobno u hvalospjevima tih istih medija.

U nedjelju će od 8 do 20 sati po lokalnom vremenu na 33 tisuće biračkih mjesta u zemlji većoj od Francuske svoje povjerenje jednom od dvojice kandidata moći dati više od 37 milijuna birača. Odaziv u prvom krugu bio je 75 posto, što pokazuje koliko značenje imaju ovi izbori, a ispitivanja javnog mnijenja daju naslutiti da će se birači u drugom krugu odazvati u još većem broju.

Prve procjene napravljene na samim biralištima bit će objavljene poslije njihova zatvaranja, a prvi neslužbeni rezultati mogu se očekivati u noći na ponedjeljak. Konačne rezultate Središnje izborno povjerenstvo mora objaviti najkasnije 6. prosinca.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ocijenila je prvi krug izbora nedemokratskim, pa će tijek drugog kruga nadgledati pet tisuća promatrača iz inozemstva.

Desetke tisuća svojih promatrača na biračka će mjesta uputiti i ukrajinska oporba, a Juščenko je svoje pristalice pozvao da dežuraju ispred birališta do objave rezultata.

On je u petak zaprijetio vlastima da će u slučaju lažiranja "na ulice dovesti milijune Ukrajinaca".

"Ako budemo suočeni s prijevarom velikih razmjera povest ćemo ljude na ulice i braniti svoja prava", rekao je Juščenko posljednjeg dana predizborne kampanje.

Na završnoj konferenciji za novinare rekao je da on i njegovi pristaše ne strahuju da bi izborna prijevara mogla zaustaviti neizbježnost njihove pobjede, ali da znaju da će prijevare ipak biti. "Vlasti, naravno, nemaju namjere održati poštene izbore. One smatraju da su sva pitanja koja se odnose na buduće vodstvo unaprijed odlučena", rekao je.

I Europska unija i SAD pozvale su Ukrajinu i predsjednika Kučmu da osiguraju pošten i slobodan drugi krug predsjedničkih izbora.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana telefonski je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Leonidom Kučmom o izborima nakon što se oporba žalila na prijevaru i zastrašivanje tijekom prvog kruga.

"Solana, koji izbliza prati razvoj situacije u Ukrajini, u više je navrata istaknuo interes EU-a da se u zemlji organiziraju pošteni i slobodni izbori", rekla je Solanina glasnogovornica Christina Gallach.

"SAD podržavaju težnje Ukrajine da se pridruži euroatlantskoj zajednici, zajednici koja zahtijeva predanost zajedničkim vrijednostima", priopćila je Bijela kuća. "Ako izbori ne budu u skladu s demokratskim standardima, to će naškoditi težnjama Ukrajine", a SAD će "biti prisiljene razmotriti odnose s Ukrajinom i onima koji su sudjelovali u lažiranju".

Američki predsjednik George W. Bush šalje čelnika senatskog odbora za vanjske odnose, republikanskog senatora Richarda Lugara kako bi pratio izbore, a jednog od svojih najodanijih suradnika, predsjednika Državne dume Borisa Grizlova, u Ukrajinu će kao promatrača uputiti i Vladimir Putin.

(Hina) xdam ydv

Pročitajte više