UN TRAŽI DA PALESTINCI NE PATE ZBOG IRAKA

Čelnik UNove agencije za palestinske izbjeglice Peter Hansen pozvao je u ponedjeljak međunarodnu zajednicu da ne dopusti da Zapadna obala i Gaza iščeznu s popisa njezinih prioriteta zbog usredotočenosti na mogući sukob s Irakom.

Hansen, glavni povjerenik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice na Bliskom istoku (UNRWA) također je upozorio da agencija koristi posljednja raspoloživa sredstva. On je kazao da će morati obustaviti aktivnosti do kraja ožujka, uključujući prehranu 1,1 milijun ljudi, ukoliko žurno ne dobije donacije međunarodne zajednice.

´Grebemo po dnu svake bačve i razvlačimo svaki dolar koji imamo, ali bez žurnih donacija naše će aktivnosti prestati´, rekao je Hansen u New Yorku. ´Redukcije dolaze u vrijeme kada je zbog nesigurne situacije u regiji više nego ikad imperativ održati pomoć izbjeglicama. Paradoks je da financiranje naših aktivnosti za ovu godinu može biti ugroženo jer donori očekuju što će biti potrebno u Iraku´.

UNRWA je u prosincu tražila 94 milijuna dolara za prvu polovicu 2003. za svoje programe pomoći u pojasu Gaze i Zapadnoj obali, ali do sada nije dobila ništa osim obećanja za mali dio potreba.

Pomanjkanje donacija prinudilo je UNRWA-u da smanji obroke koje daje 120 tisuća obitelji u Gazi, dok će na Zapadnoj obali morati otpustiti 1.600 ljudi koji rade na programima pomoći i obustaviti plaćanja za bolničko liječenje izbjeglica.

Humanitarne operacije, uključujući ponovnu izgradnju kuća izbjeglica koje ruši izraelska vojska, također će se morati obustaviti u trenutku kada se rušenje pojačava.

UNRWA je od rujna 2000. podijelila dva milijuna paketa hrane palestinskim obiteljima, udvostručila broj pacijenata koje liječi u svojim bolnicama i osigurala posao tisućama Palestinaca, kako bi olakšala najgore posljedice nasilja, zabrana kretanja i zatvaranja Zapadne obale i pojasa Gaze.

´Nesigurnost na političkoj sceni na Zapadnoj obali i u Gazi znači da ovo nije vrijeme da se obustave humanitarni napori´, rekao je Hansen. ´Međunarodna zajednica ne smije dopustiti da okupirani teritoriji iščeznu iz njezina vidika.´

Pročitajte više