Uragan Dennis usmrtio 10 osoba na Kubi, a 22 na Haitiju

Uragan Dennis protutnjao je petak karipskim područjem na svom putu prema Meksičkom zaljevu, a od posljedica olujnog nevremena na Kubi je poginulo 10 osoba, a 22 osobe na Haitiju. L

Oluja je oslabila malo dok je prelazila preko Kube , ali je američki Nacionalni centar za uragane u Miamiju izvijestio kako se očekuje da će Dennis dostići punu snagu nad obalama Floride i Meksičkog zaljeva.

Kubanski predsjednik Fidel Castro objavio je da je uragan već ubio 10 osoba dok su krajnji rubovi oluje prolazili na jugoistočnim dijelom otoka.

Snažne oluje rijetke su u Kubi, a tamošnje vlasti moraju upregnuti sve državne resurse kako bi evakuirali stotine ili tisuće osoba sa putanje uragana.

Većina poginulih nastradala je u kućama koju su se srušile u dva obalna grada u pokrajini Granma, rekao je Castro, obraćajući se naciji putem državne televizije. Dodao je da je među poginulima i jedna 18 mjeseci stara beba.

Kubanski dužnosnici izvijestili su da je oštećeno ili uništeno 15.400 kuća od ukupno 20 tisuća koliko ih je bilo u ta dva grada.

Snažni vjetrovi i gusta kiša uzrokovali su prekid u napajanju električnom energijom u većem dijelu Kube, kao i snažne poplave.

(Hina) xnz ynz

Pročitajte više