Ured predsjednika: Staničićev opoziv redovita procedura

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić opozvao je hrvatskog veleposlanika u Bugarskoj Tončija Staničića u sklopu redovite procedure opoziva i postavljanja veleposlanika, doznaje se u srijedu iz Ureda Predsjednika.

Prema riječima glasnogovornice Ureda Predsjednika Danijele Barišić, veleposlanik Staničić s dužnosti je opozvan odlukom Predsjednika u sklopu "redovite procedure" opoziva i postavljanja šefova hrvatskih diplomatskih misija u inozemstvu.

Procedura je pokrenuta u srpnju, a odluka je donesena početkom rujna, uz prethodni supotpis premijera Ivice Račana. Odluka stupa na snagu 31. prosinca ove godine i objavljena je u Narodnim novinama br. 142, kazala je.

To je potvrdila i glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Natalija Bukovec, ističući da je veleposlaniku Staničiću istekao četverogodišnji mandat.

Bukovec je naglasila da njegov opoziv nema "apsolutno nikakve veze" s napisima u tisku, koji Staničićevu smjenu dovode u vezu s nekoliko diplomatskih gafova.

Tjednik Nacional i Jutarnji list izvijestili su, naime, da je, nakon nekoliko teških diplomatskih propusta, veleposlanik Staničić navodno pretjerao intervjuom koji je još u svibnju dao bugarskom mjesečniku Edno.

U tom je intervjuu, piše Jutarnji list, Staničić kritizirao rad Ministarstva vanjskih poslova, kazao da ministar vanjskih poslova Tonino Picula ne želi više biti ministar, ukazao na slab interes diplomata za mjesto veleposlanika u Bugarskoj te iznio kontroverzne teorije o Hrvatima.

U Narodnim novinama br. 142, uz odluku o opozivu veleposlanika Staničića, objavljena je i odluka o opozivu veleposlanika u Kini Željka Kirinčića, kao i odluka o imenovanju Marjana Kombola za veleposlanika u Iranu i Pakistanu.

Pročitajte više