Večeras u Kinoteci počinje retrospektivni program Zagrebačke škole crtanog filma

U ZAGREBAČKOJ Kinoteci večeras počinje retrospektivni program Zagrebačke škole crtanog filma "Ususret Animafestu" tijekom kojega će posjetitelji do 13. lipnja moći pogledati četrdesetak filmova.

Radni naslov retrospektive bio je "Vidjet ćemo najbolje", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare izvršni producent Zagreb filma Gordan Vunak.

Večeras će posjetitelji imati priliku vidjeti najnagrađivanije filmove Zagrebačke škole crtanog filma, među kojima su i klasici nastali još 60-ih godina.

Govoreći o najboljim filmovima za djecu Zagrebačke škole crtanog filma, koji su sutra na programu, Vunak je posebno izdvojio nezaobilaznog Baltazara, te Sedam plamenčića.

Izbor iz novije produkcije Zagreb filma bit će prikazan u petak, a riječ je o filmovima nastalim od 1996. do 1999.

Subota je rezervirana za osam dragulja Zagreb filma, po izboru filmskog teoretičara i kritičara Giannalberta Bendazija.

Kako je rekao Vunak, Bendazij je među 84 najbolja animirana svjetska filma, nastala u razdoblju od 1908. do 1997., uvrstio i djela osam hrvatskih autora - Mimice, Vukotića, Kolara, Dovnikovića, Dragića, Boureka, Gašparovića i Marušića.

U nedjelju su na programu klasici Zagrebačke škole crtanog filma.

Po ocjeni organizatora, to je jedinstvena prigoda da se pogledaju materijali koji su premalo zastupljeni, kako na kinoprojekcijama, tako i na televiziji.

Sve su projekcije u 21 sat, a ulaz je besplatan.

(Hina) xkt ymc

Pročitajte više