Vlada potvrdila odluku o prodaji "Energopetrola" konzorciju INA

VLADA Federacije Bosne i Hercegovine ponovno je u četvrtak u Sarajevu razmatrala pitanje privatizacije "Energopetrola" i zaključila da nema razloga za izmjenu odluke o prodaji te tvrtke hrvatskomađarskom konzorciju INAMOL, priopćeno je nakon sjednice vlade održane iza zatvorenih vrata.

Vlada je ustvrdila da u zaključcima Zastupničkog doma federalnog Parlamenta o "Energopetrolu" nema novih elemenata koji bi utjecali na izmjenu ranije odluke niti su ponuđeni elementi koji bi učinili realnim neki drugi model sanacije odnosno privatizacije te tvrtke.

Federalna je vlada također zaključila da ugovor o sanaciji "Energopetrola" putem dokapitalizacije treba sadržati i odredbe o zaštiti domaćeg tržišta, sukladno međunarodnim standardima i zakonima BiH u oblasti trgovine naftnim derivatima.

Kako je najavljeno, Zastupnički dom federalnog Parlamenta trebao bi glasovati o odluci vlade o "Energopetrolu" na sjednici koja se očekuje 22. studenoga.

Zastupnici Stranke za BiH (SBiH), Socijaldemokratske partije (SDP) i Bosanske stranke (BOSS) najavili su da će glasovati protiv prodaje "Energopetrola" INA-i i MOL-u, no presudni će ipak biti glasovi zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) čije je predsjedništvo prošlog tjedna odlučilo poduprijeti vladino stajalište.

Pročitajte više