Vlasti BiH žele sporazum s Hrvatskom i SCG o izručenju ratnih zločinaca

MINISTAR pravdosuđa BiH Slobodan Kovač izjavio je kako vlasti njegove zemlje žele to prije potpisati trojni sporazum s Hrvatskom i SCG kojim bi se regulirao način prebacivanja suđenja za ratne zločine s Haškog tribunala na domaće sudove.

U izjavi koju u subotu prenosi sarajevsko "Oslobođenje", Kovač je kazao kako će se o tome razgovarati na sastanku ministara pravosuđa triju zemalja što bi se tijekom lipnja tebao održati na Brijunima.

Ministarstvo pravosuđa BiH trenutačno priprema dva zakonska prijedloga kojim bi se regulirao postupak ekstradicije i suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Ali treba nastojati da se postigne sporazum sa susjedima o izručenju. Vidjet ćemo kakvi će biti stavovi na Brijunima", kazao je Kovač.

Za vlasti u Sarajevu najspornije je pitanje osoba s dvojnim državljanstvima pa stoga žele definirati način na koji će tri države postupati u takvim slučajevima.

Predsjednica Suda BiH Medžida Kreso ranije ove godine upozorila je kako bi to mogao biti problem s obzirom da se najveći broj predmeta kojima se do sada bavio ICTY odnosi na zločine počinjene u BiH koja bi zbog toga morala imati prioritet pri dodjeli ovakvih slučajeva lokalnim sudovima. Ona je stoga predložila da se situacija riješi potpisivanjem trojnog sporazuma o izručenju optuženih za ratne zločine.

Pročitajte više