Vrućine preko 35 stupnjeva: U čitavoj zemlji vrlo visoka opasnost od UV zračenja

U ČITAVOJ će zemlji sljedećih dana biti vrlo vruće. Prognostičari već za danas najavljuju temperature više od 35 stupnjeva Celzijevih.

DHMZ upozorava da će dans biti vruće, ponegdje i vrlo vruće. U Slavoniji i u unutrašnjosti Dalmacije maksimalna temperatura će mjestimice prijeći 35 stupnjeva.

U cijeloj zemlji se očekuje sunčano vrijeme. Na kopnu će sredinom dana povremeno puhati umjeren jugozapadni vjetar, a na moru uz obalu slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenom moru jugoistočnjak. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 31 i 37 stupnjeva Celzijevih.

Za sutra se predviđa slično vrijeme. Također će biti sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. Vjetar većinom slab, na Jadranu uz obalu ponegdje umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, poslijepodne na južnom dijelu sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 15 do 21, na Jadranu između 21 i 25, a najviša dnevna od 32 do 38 stupnjeva Celzijevih.

Od četvrtka nekoliko stupnjeva hladnije

Vrućine će trajati do četvrtka kada će u čitavoj zemlji temperatura pasti za nekoliko stupnjeva, a u kopnenom dijelu je moguća kiša.

Biometeorološke prilike su također nepovoljne zbog vrlo visokih temperatura zraka, što je naročito izraženo u gradovima. Zbog toga se upozorava na opasnost od vrućine osobito za bolesnike, starije osobe i malu djecu. Potrebno je izbjegavati dulji boravak na suncu te fizički napor tijekom dana. Preporučuje se uzimati mnogo tekućine i nadoknaditi gubitak soli u organizmu zbog znojenja.

Vrlo visok UV-indeks: Smanjiti boravak na suncu između 11 i 16 sati i zaštititi djecu!

DHMZ upozorava na vrlo visoku opasnost od UV zračenja tijekom današnjega i sutrašnjega dana na području čitave zemlje. Za zaštitu se preporučuje nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugih rukavima, te korištenje zaštitnih krema. Maksimalno valja smanjiti boravak na suncu u doba dana između 11 i 16 sati. Djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta.

Pročitajte više