Zagreb: Trgovi i ulice nosit će imena F. Tuđmana, V. Gotovca, A. Stepinca...

PRVI hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, političar i književnik Vlado Gotovac, blaženi Alojzije Stepinac i još neke istaknute osobe iz suvremene hrvatske povijesti mogle bi uskoro dobiti svoje trgove ili ulice u glavnome hrvatskom gradu.

To je rečeno danas na sjednici Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine. Članovi Odbora su, raspravljajući o prijedlogu Instituta "Vlade Gotovca" da se po Gotovcu imenuje ulica ili trg u Zagrebu, zaključili da radna skupina u primjerenu roku razmotri koje bi sve osobe iz hrvatske povijesti trebale dobiti svoje trgove ili ulice u Zagrebu.

Nenad Ivanković, član Odbora, rekao je da prijedlog Instituta "Vlade Gotovca" treba ocijeniti u širem kontekstu, paziti da se ne učini presedan i da istodobno i drugi hrvatski zaslužnici, što je ponajprije prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, napokon dobiju svoj trg ili ulicu. Rekao je da je rješavanje tog pitanja nadstranačko.

Zdravko Tomac, također član Odbora, drži kako nije u redu da u Zagrebu strani predsjednici imaju svoje trgove i ulice, a hrvatski nemaju i da je došlo vrijeme da se nešto učini te da stručnjaci što prije podastru konkretne prijedloge.

Institut "Vlade Gotovca" zatražio je i da se na Krešimirov trg postavi spomen-ploča s reljefom Vlade Gotovca, jer je on tamo održao legendarni politički govor u početku 90-ih godina, ali Odbor taj prijedlog nije mogao razmotriti, jer je, kako je rečeno, u nadležnosti Gradskog ureda za prostorno uređenje.

Odbor je danas donio odluku da se park na raskrižju ulica Barutanskog jarka, Barutanskog brega i Bukovačke ceste imenuje u Park maksimirskih branitelja.

Donesena je odluka i da se Ulica koja se odvaja od Ulice I. gardijske brigade "Tigrova" nasuprot Ulici grada Chicaga prema sjeveru i završava na raskrižju s Gavellinom imenuje u Ulicu Frana Krste Frankopana.

Ulica koja se odvaja iz Ilice prema jugu i izlazi na Prilaz baruna Filipovića Odbor je prihvatio da se imenuje u Ulicu Željka Maričića (poznatoga hrvatskog onkologa i višegodišnjeg ravnatelja Instituta za tumore i slične bolesti).

Odbor je zaključio da se glede prijedloga Hrvatskog Obranbenog Reda da se u spomen na 300. obljetnicu mučeničke smrti Ivana Antuna Zrinskoga njegovim imenom nazove jedan trg ili barem ulica do sljedeće sjednice više sazna o predlagaču, ali da se u fond imena za ulice i trgove svakako uvrsti ime Ivana Antuna Zrinskoga. 



Pročitajte više