ZAJEDNIČKA IZJAVA MINISTARA VP HRVATSKE, ALBANIJE I MAKEDONIJE NA GODIŠNJICU JADRANSKE POVELJE

Ambicija Hrvatske, Albanije i Makedonije jest intenziviranje i dovršenje svih potrebnih reformi za članstvo u NATOu kako bi te zemlje što prije dobile poziv da započenu pregovore o članstvu i pristupe Savezu u sljedećem krugu njegovog proširenja, navodi se u zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova triju navedenih zemalja, objavljenoj u nedjelju povodom prve godišnjice potpisivanja Jadranske povelje.



"Veliko nam je zadovoljstvo obilježiti prvu godišnjicu potpisivanja Povelje o partnerstvu između Albanije, Hrvatske, Makedonije i Sjedinjenih Država. Prije godinu dana u Tirani, potpisan je dokument o partnerstvu i solidarnosti, kojim smo udružili napore u postizanju strateškoga cilja - članstva u NATO-u", navodi se u zajedničkoj izjavi hrvatskog ministra Miomira Žužula, albanskog kolege Kastriota Islamija i makedonske ministrice Ilinke Mitreve.

"Ovo je partnerstvo već pokazalo kako može dati snažan doprinos viziji ujedinjene, slobodne, sigurne i mirne Europe", navodi se u izjavi koje je Hini dostavljeno iz hrvatskog ministartva vanjskih poslova.

Ministri ocijenjuju da je u godinu dana provedbe Jadranske povelje postignuto mnogo. "Ohridska konferencija o provedbi Povelje te prvi sastanak Partnerske komisije u Washingtonu, dali su snažan poticaj jačanju naših individualnih i kooperativnih napora u intenziviranju sveobuhvatnih unutarnjih reformi, pridonoseći također sigurnosti, stabilnosti i blagostanju regije Jugoistočne Europe i što bržoj integraciji njenih zemalja u europske i euroatlantske strukture", stoji u izjavi.

Hrvatska, Albanija i Makedonija također pozdravljaju nedavno proširenje Saveza sa sedam novih članica. "Ambicija naših pojedinih zemalja je intenzivirati i dovršiti sve potrebne reforme, kako bi što prije bile pozvane započeti pregovore o pristupanju te ušle u Savez u idućem krugu njegovog proširenja", naglašava se u izjavi.

Na kraju izjave stoji zahvala Sjedinjenim Američkim Državama za potporu u "našim naporima u postizanju zajedničkog cilja - članstva u NATO-u te potvrđujemo odlučnost da nastavimo surađivati u duhu Povelje do postizanja i nakon ostvarenja našeg cilja", zaključuje se.

Drugi Sastanak partnerske komisije za provedbu Jadranske povelje održat će se uu Skoplju 19. i 20. svibnja 2004.

(Hina) xpp ydj

Pročitajte više