Zaostale mine i eksplozivne naprave od završetka rata u Vijetnamu ubile i ozlijedile više od sto tisuća ljudi

OD ZAVRŠETKA Vijetnamskog rata prije 36 godina više od sto tisuća Vijetnamaca je ubijeno ili ozlijeđeno u eksplozijama zaostalih nagaznih mina i ostalog napuštenog oružja, a za razminiravanje čitave zemlje bit će potrebna desetljeća, priopćile su tamošnje vlasti.

Na konferenciji održanoj pod pokroviteljstvom UN-a vijetnamski premijer Nguyen Tan Dung rekao je da bolno ratno naslijeđe, koje uključuje stotine tisuća tona bombi i neeksplodiranih naprava, i dalje svakodnevno uzrokuje bolne žrtve, piše agencija AP.

Dodao je kako su od završetka rata 1975. godine u eksplozijama mina, bombi i ostalih eksplozivnih naprava poginule 42 tisuće i 132 osobe, dok ih je 62 tisuće i 163 ozlijeđeno.

SAD, koji je u savezu sa južno vijetnamskom vladom izgubio od strane komunističkih boraca,u ratu je upotrijebio je oko 16 milijuna tona bombi i municije.

Američki veleposlanik David Shear na konferenciji je rekao kako su SAD za pomoć Vijetnamu osigurale 62 milijuna dolara. Dodao je kako je trud SAD-a za pomoć Vijetnamu pomagao i u izgradnji međusobnog povjerenja i razumijevanja između američkih i vijetnamskih vlasti, što je doprinijelo procvatu bilateralnih odnosa ovih dvaju zemalja.

Ministar rada, ratnih invalida i socijalnih pitanja Bui Hong Linh rekao je kako se mine i zaostali eksplozivi nalaze na više od šest i pol milijuna hektara, što je više od jedne petine teritorija Vijetnama.

Linh je rekao i kako je dosad razminirano i očišćeno tek 300 tisuća hektara, odnosno tek pet posto kontaminiranog područja zemlje, a nedavno odobrenim vladinim planom predviđeno je čišćenje dodatnih 500 tisuća hektara zemlje, što će u sljedećih pet godina koštati 595 milijuna dolara.

Pročitajte više