Zapatero potvrdio povlačenje španjolskih vojnika iz Iraka

NOVOIZABRANI španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero potvrdio je u četvrtak svoje obećanje da će povući španjolske vojnike iz Iraka ako UN ne preuzme ulogu u toj zemlji.

"Španjolska će preuzeti svoje međunarodne obveze u obrani mira i sigurnosti pod jednim uvjetom", rekao je Zapatero u svom prvom obraćanju parlamentu otkako je izabran za premijera.

Taj je uvjet da Ujedinjeni narodi ili neka druga multinacionalna organizacija daju potporu takvim operacijama, rekao je.

On je najavio "borbu bez milosti protiv svakog oblika terorizma" i rekao je da će upotrijebiti "sva sredstva u toj borbi", a također se založio za širu međunarodnu suradnju nakon napada na vlakove u Madridu 11. ožujka u kojima je ubijena 191 osoba.

Zapatero je dalje rekao da će Španjolska učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi osigurala da Ustav EU-a bude odobren do kraja lipnja.

"U uvjerenju da je to dobro za Europu i dobro za Španjolsku, vlada će učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi osigurala da nacrt Ustava bude odobren prije kraja irskog predsjedanja". Irska predsjedava Europskom unijom do 30. lipnja.

Očekuje se da će parlament potvrditi Zapatera, 43-ogodišnjeg socijalističkog čelnika, za premijera u petak.

Pročitajte više