Znanstveni kolokvij o obitelji Petra i Katarine Zrinski

Otkrivanjem spomenploče u veži Gradskog muzeja u Karlovcu na Strossmayerovu trgu, nekadašnjoj palači obitelji Frankopan, počeo je danas međunarodni znanstveni kolokvij "Obitelj Petra i Katarine Zrinski".

Ploču su u spomen na vjenčanje Petra Zrinskog i Katarine Frankopan u franjevačkoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu 27. listopada 1641. otkrili karlovački gradonačelnik Božo Joha i meštar Zmajskih stolova "Družbe Braće hrvatskoga zmaja" Marijan Liszt.

Liszt je istaknuo kako "današnji susret s poviješću Karlovca i inicijativa Zmajskog stola u Karlovcu nije slučajna, jer se 'Braća Hrvatskoga zmaja' bave očuvanjem hrvatske povijesne i kulturne baštine".

Gradonačelnik Joha rekao je da i današnji događaj svjedoči o bogatoj prošlosti grada Karlovca i dio je njegova identiteta.

Liszt je najavio da će današnji međunarodni znanstveni skup, s devet predavanja, "dokazati da u svijetu više nema nasljednika slavne obitelji Frankopan te da se obitelj koja se tako predstavlja i koja je kupila dvorac Frankopan u Ribniku služi prijevarom".

Pročelnik Zmajskog stola u Karlovcu Milan Kruhek podsjetio je da je slična ploča na istom mjestu - negdašnjoj palači obitelji Frankopan, a danas Gradskom muzeju - bila postavljena prije 63 godine u povodu 300. obljetnice vjenčanja Katarine Frankopan i Petra Zrinskog, ali su je nakon Drugoga svjetskog rata razbili pripadnici kumunističke mladeži, tzv. skojevci.

(Hina) xnhor ysp

Pročitajte više