Znanstvenici upozoravaju na veliku bijelu psinu uz plaže Kalifornije

GOLEMA bijela morska psina uočena je u vodama uz popularne plaže za surfanje u južnoj Kaliforniji, upozoravaju znanstvenici.

Opasnog morskog grabežljivca dugog između 4.6 i 5.2 metra opazili su vojni piloti kako kruži uz obalu San Onofrie sjeverno od San Diega, izjavio je dr. Michael Domeier, direktor Instituta za istraživanje okoliša.

Uzduž plaže postavljena su upozorenja za kupače, kojima je još u sjećanju prošlotjedni incident, kada je "veliki bijeli" napao i usmrtio 50-godišnjeg kupača.

"Premalo znamo o ponašanju bijele psine da bi sa sigurnošću mogli reći što je normalno, a što ne", rekao je dr. Domeier. "Stoga kupaćima savjetujemo da sami odluče hoće li uči u vodu ili neće", dodao je.

Iako brojni surferi kažu da životinja već dulje od godinu dana potpuno bezopasno kruži uz plažu, Domeier kaže kako je vrlo neobično da morski pas tako dugo ostaje na jednom mjestu, jer obično ljeti putuju diljem Pacifika i zadržavaju se samo na mjestima s obiljem hrane.

Od 1950. godine zabilježeno je 10 fatalnih napada bijelog morskog psa uz zapadne obale Sjedinjenih Država. Posljednji napad prije prošlotjednog dogodio se 1994. godine.

Pročitajte više