Žužul: Del Pontino izvješće nije iznenađenje, dobit ćemo datum početka pregovora

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Miomir Žužul izjavio je u utorak u Bruxellesu da izvješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i zaključci Vijeća EU-a o Hrvatskoj nisu iznenađenje te kako vjeruje da će Zagreb u prosincu dobiti točan datum početka pregovora o punopravnom članstvu s Unijom.

"Mislim da je to u okvirima očekivanog, bilo bi naivno očekivati da se ove formulacije koje su se pojavile, neće pojaviti", rekao je ministar Žužul komentirajući izvješće tužiteljice Del Ponte i zaključke Vijeća EU-a, koje se u ponedjeljak sastalo u Luxembourgu.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte zatražila je u Luxembourgu od zemalja članica EU-a da izvrše pritisak na Hrvatsku i Srbiju kako bi što prije izručile optuženike koji su još nedostupni Haškom sudu, rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot.

"Tužiteljica je zatražila od ministara da zemlje članice EU-a nastave pritisak na Hrvatsku i Srbiju kako bi što prije izručili optuženike, koji su još na slobodi. Nastavit ćemo to činiti", rekao je Bot, predsjedatelj Vijeća EU-a, na konferenciji za novinare.

Carla del Ponte izrazila je, na zasebnoj konferenciji za novinare nakon što je ministrima vanjskih poslova EU-a podnijela izvješće o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Haškim sudom, uvjerenje da će hrvatske vlasti do kraja studenoga locirati odbjeglog generala Antu Gotovinu te "veliko razočaranje" što on nije uhićen još prije ljeta.

"Uvjeren sam da će Hrvatska u prosincu dobiti datum i to zato što ćemo nastaviti sve ono što kao pravna država moramo raditi, što se odnosi i na slučaj generala Gotovine i na suradnju s Haškim sudom", rekao je Žužul.

"Da bismo ušli u EU moramo dokazati da smo država koja provodi zakone, koja ne bira koje će zakone provoditi i ne bira građane na koje će se ti zakoni odnositi", istaknuo je.

"Kao član vlade znam za njezinu čvrstu odlučnost da nastavi ovaj proces, ispunjavanjem svojih obveza i uvjeren sam da neće biti nikakvih blokada u odluci početku pregovora" s Europskom unijom, rekao je Žužul.

Hrvatski ministar ističe da će se slučaj Gotovina sigurno pojavljivati sve dotle dok ne bude riješen. "Kada se pođe od te objektivne činjenice, onda ne možemo biti iznenađeni, ali ni pesimistični glede budućeg razvoja odnosa između Hrvatske i EU-a".

On je istaknuo da Hrvatska nema informaciju da je Gotovina viđen u kolovozu na plaži na jadranskoj obali te da će se takve priče pojavljivati sve dok se slučaj Gotovina ne riješi.

Ministar Žužul i ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović u utorak će se u Bruxellesu sastati s nekoliko budućih i sadašnjih povjernika Europske komsije - Chrisom Pattenom, Olliem Rehnom i Janom Figelom.

"Svrha našeg dolaska jest da uspostavimo izravnu komunikaciju s novim članovima Komisije, nastavit ćemo raditi i kroz službenu i kroz osobnu komunikaciju, jer mislim da je to najbolji način za pregovoranje", rekao je Žužul.

Pročitajte više