Predstavljena grafička mapa "Nagib" i interaktivni CD-rom Vjenceslava Richtera

GRAFIČKAmapa ´Nagib´ Vjenceslava Richtera koju je taj svestrani umjetnik i jedan od vodećih hrvatskih arhitekata druge polovice 20. stoljeća realizirao nekoliko tjedana prije smrti predstavljena je danas u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

U nazočnosti Richterove supruge gospođe Nade Kareš Richter predstavljen je i multimedijski interaktivni CD ROM - elektronička mapa velike Richterove retrospektive grafičkih radova održane u Kabinetu grafike HAZU tijekom listopada i studenoga prošle godine u povodu umjetnikova 85. rođendana.

Tom je prigodom voditeljica Kabineta grafike Slavica Marković uručila gospođi Richter zahvalnicu za donaciju 95 umjetnikovih grafičkih listova tom kabinetu HAZU.

Danas predstavljena grafička mapa sadrži osam grafičkih listova izvedenih u tehnici serigrafije na osnovu predložaka-crteža koje je umjetnik ranije načinio, a prvi grafički otisci bili su predstavljeni na spomenutoj Richterovoj retrospektivi.

Likovna tema tih grafičkih listova su zanemareni kutovi u postojećemu geometrijskom sustavu, rekao je Nikola Albaneže, autor koncepcije i izbora radova za Richterovu retrospektivu. Rekavši da je Richter po temeljnoj vokaciji bio eksperimentator kojemu pripada neprijeporno mjesto u hrvatskoj umjetnosti, Albaneže je istaknuo kako je potrebno da Richterova posljednja grafička mapa ima primjerenu recepciju u javnosti. Listove u mapi Richter je pak nazvao prema nagibu koji dominira kompozicijom - od 10 do 80 stupnjeva.

Kustos Richterove zbirke Marijan Susovski smatra primjerenim što grafička mapa nosi naziv ´Nagib´ jer je taj pojam vezan za cjelokupan Richterov rad koji je doista, istaknuo je, bio svojevrstan otklon u odnosu na tradicionalne oblike umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mapa je tiskana u nakladi od 30 primjeraka u atelijeru Branimira Horvata i Ranka Horetzkoga.

Primjerci mape danas su uručeni predstavnicima nekoliko kulturnih institucija - Muzeja suvremene umjetnosti, Zbirke Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter, Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Zbirke grafičkih mapa Knjižnica grada Zagreba, Muzeja za umjetnost i obrt i Gradskoga ureda za kulturu Grada Zagreba.

Po riječima Slavice Marković, ostatak mapa bit će ponuđen na prodaju po cijeni od 10.000 kuna po primjerku.

Multimedijalni interaktivni CD ROM prateći je dokument Richterove retrospektive iz kraja prošle godine a sadrži panoramski prikaz postava, zbivanja na otvorenju izložbe, sve donirane grafičke radove i elektronički katalog identičan tiskanome katalogu izložbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara