Znate li tko ne mora koristiti sigurnosni pojas u automobilu?

Foto: Shutterstock

IAKO je korištenje sigurnosnog pojasa obavezno već desetljećima, mnogi ga ni danas ne koriste. 

Neki sigurnosni pojas smatraju dodatkom za slabiće, nekima smeta, a neki su jednostavno zaboravni. Potonja grupa je sve manja otkako je autoindustrija odlučila u automobile ugrađivati upozorenja za korištenje sigurnosnog pojasa. Zahvaljujući iritantnom zvuku, vrlo su učinkovita, a odnedavno se aktiviraju i za putnike na stražnjim sjedalima, gdje je korištenje pojasa obavezno. 

Sve manje ljudi koristi sigurnosne pojaseve

Iako sigurnosni pojasevi dokazano smanjuju rizik od teških i smrtonosnih ozljeda za 37 do 48%, ovisno o lokaciji u automobilu, najnoviji podaci ukazuju na negativnu tendenciju u korištenju sigurnosnih pojaseva. Učinak sigurnosnih sjedalica za djecu još je veći i iznosi 50%.

 

Tijekom posljednje akcije Udruge europskih jedinica prometne policija (RADPOL), čiji je član i hrvatska prometna policija, a koja je održana prošlog mjeseca, uočen je porast prekršaja vezanih uz nekorištenje pojasa od gotovo 90% u odnosu na godinu prije. Od 1.054.086 pregledanih vozila, detektirano je 95.908 prekršaja vezanih uz nekorištenje pojasa.

Primjera radi, godinu dana prije u akciji je pregledano oko milijun vozila, a utvrđeno je upola manje, tek 50.974 prekršaja, piše revija HAK.

"Ovi brojevi jasno pokazuju koliko su važni sigurnost na cesti i kontrola sigurnosnog pojasa, jer se još uvijek previše vozača i putnika nije vezalo“, komentirao je tajnik operativne radne skupine ROADPOL-a Henk P. Jansen iz nizozemske policije naglašavajući kako pojas ima dvostruku funkciju. Jedna je da ostanete u sjedalu pri sudaru, a druga da se ne udarite u prednju armaturu, odnosno da zračni jastuci imaju optimalan učinak. 

U kojim zemljama sigurnosni pojas nije obavezan?

Vjerovali ili ne, u jednoj europskoj zemlji je korištenje sigurnosnog pojasa zabranjeno. Radi se o Estoniji, a zabrana vrijedi na 26 km dugoj dionici koja prolazi preko Baltičkog mora – najdužoj cesti na ledu u Europi. Razlog je logičan, a to je skraćivanje vremena potrebnog za manevar izlaska iz vozila u slučaju nesreće.

Red je spomenuti i zemlje u kojima korištenje sigurnosnog pojasa nije obavezno. To su Afganistan, Angola, Bolivija, Bangladeš, Niger, Liberija, Burkina Faso, Gvineje Bisau, Komori, Maldivi, Šri Lanka, Jemen, Cookovi Otoci, Maršalovi Otoci, Mikronezija, Nauru, Palau, Sveti Toma i Princip, Solomonovi Otoci, Togo, Tonga i Tuvalu.

Moguće i izuzeće od korištenja sigurnosnog pojasa

Određeni građani ne moraju koristiti sigurnosni pojas. Ako mislite da se radi o policajcima, u krivu ste, radi se o osobama koje iz zdravstvenih razloga ne smiju koristiti sigurnosni pojas. 

To su primjerice bolesnici s ugrađenim pacemakerom, odnosno osobe koje su nedavno imale operaciju na prsnom košu. Sve što trebaju napraviti je tražiti od doktora primarne zdravstvene zaštite Uvjerenje o nemogućnosti korištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje u motornom vozilu iz zdravstvenih razloga. 

Svi drugi će morati platiti nemalu kaznu od 130 eura budu li uhvaćeni, ali i nemjerljivo veću sudjeluju li nevezani u prometnoj nesreći. 

Pročitajte više