Carica: Uzbudljiva priča po kojoj je nastao novi Netflixov hit

Foto: Press

POZNAJETE li ikoju osobu koja je, otkrivši čaroliju čitanja knjiga, zažalila što se upustila u tu avanturu? Rijetki su to slučajevi. Većina shvati da je odškrinula vrata u bezbroj svjetova.

Čitanje se knjiga uvelike razlikuje od običnog prelaženja očima preko teksta, kakvo je uzelo maha zamahom interneta. Knjige nas, namjerno ili zbog samog medija kojem se izlažemo, uvlače duboko u područje koncentracije. A ondje se nalazi nešto što bismo mogli nazvati unutarnjim mirom.

Ok, dosta sada, inspirirani smo kontemplativnom prirodom jeseni te treba skratiti priču. Evo nekoliko novih naslova koji će vas oduševiti dok asfalt prekriva sag od lišća.

Riješi to do kraja – David Allen

Oslobodite se "repova". U vezi, u poslu, u svojim planovima i željama. Mislite - pa stalno rješavam nešto, ali nikad kraja tome. To je stoga što rješavate nepotrebne stvari, a ključne ne. Autor ovog priručnika već je godinama u samom vrhu majstora osobne organizacije i produktivnosti te zna točno kako razmišljate.

Sve je prošao u knjizi koja je inspirirala pokret Getting Things Done (GDT). Slobodno ukucajte u tražilicu pa pogledajte koliko je popularnih aplikacija napravljeno po toj metodi. Uglavnom, želite li ostati Atlas koji sve brige svijeta nosi na leđima, ne dirajte ovu knjigu. Imate li imalo milosti prema sebi -progutajte je, zapamtite, živite. I onda živite u punom značenju te riječi.

Carica – Gigi Griffis

A sada nešto sasvim drugačije. Knjiga po kojoj je napravljena popularna Netflixova ekranizacija upravo je objavljena u prijevodu. Radi se, naravno, o legendarnoj Sisi. Carica je očaravajuća, slikovita i nevjerojatno suvremena priča o zaljubljivanju i pronalaženju vlastita unutarnjeg glasa.

Godina je 1853. Princeza Elizabeta "Sisi" Bavarska ne da se pokolebati: čekat će onu pravu, veliku ljubav o kakvoj pišu pjesnici ili se uopće neće zaljubljivati. To što njezina starija sestra Helena revno sluša majčine savjete i priprema se za udaju za austrijskog cara Franju Josipa ne znači da se i Sisi mora podvrgnuti takvim životnim dužnostima. Ona nije nimalo impresionirana svečanim prijemima i stisnutim korzetima i, više od svega, žudi upoznati svoju srodnu dušu.

Da smo zlikovci – M. L. Rio

Opak krimić za sladokusce. Oliver Marks upravo je odslužio deset godina zatvorske kazne, za zločin koji možda jest, a možda i nije počinio. Pri izlasku iz zatvora susreće se s čovjekom koji ga je onamo smjestio - detektivom Colborneom. Colborne se sprema za mirovinu, no prije toga želi doznati što se uistinu zbilo deset godina ranije.

Desetljeće ranije na prestižnom Konzervatoriju Dellecher, gdje se izvodi isključivo Shakespeareov dramski opus, Oliver i njegova glumačka družina vječito tumače iste tipizirane uloge na pozornici, a i izvan nje: junaka, zlikovca, tiranina, femme fatale, naivke, stalnog pratioca i kameleona. No kada se raspodjela uloga naglo izokrene te one "sporednije" preuzmu svjetla pozornice, dramski će se tekstovi opasno pretopiti u stvarni život i jedan će pripadnik družine biti pronađen mrtav.

Kuća sreće – Jessie Burton

Veličanstvena priča o obiteljskom nasljeđu i ambiciji, tajnama i snovima te odlučnosti uzimanja sudbine u vlastite ruke. U zlatnom gradu Amsterdamu 1705. godine Thea Brandt puni osamnaest godina i spremna je raširenih ruku dočekati odraslu dob. U gradskom je kazalištu čeka ljubav njezinog života, no kod kuće ne teku med i mlijeko. Njezin otac i ujna neprestano se svađaju, a obitelj Brandt prodaje namještaj kako bi se prehranila.

Na Thein rođendan tajne iz prošlosti prožimaju sadašnjost. Ujna Nella očajnički želi spasiti obitelj i održati privid bogatstva te traži priliku koja će Thei zajamčiti budućnost. Presretna je kad dobiju pozivnicu za najekskluzivniji bal u Amsterdamu, no uza sva nova poznanstva, njihova je sudbina još uvijek neizvjesna. Kad Nella osjeti neobične trnce na zatiljku, sjeti se minijaturistice koja joj se prije osamnaest godina pojavila u životu i poigrala se njezinom sudbinom. Možda se sad vratila po nju...

Pročitajte više