Knjiga Hrvatice koja je senzacija u SAD-u bila je hit u knjižarama ovog mjeseca

Foto: Press/Bruno Fantulin/PIXSELL

NAJTOPLIJI mjesec ove godine priveli smo kraju, no čini se da bi srpanj mogao biti još pakleniji. Ipak, ne zaboravimo koliko smo dugo čekali ljeto da uživamo u vrućinama – ali i da se ohladimo. Ljetno čitanje popularna je razbibriga čak i za one koji tijekom ostatka godine nijednom ne otvore knjigu.

Na listi se nalaze čak tri (čak četiri, ako računamo one preko oceana) domaća autora, što je vrlo zanimljivo. Naša mjesečna top lista donosi pregled najpopularnijih knjiga u knjižarama, a složili smo je pomoću podataka o prodaji u knjižarskom lancu Hoću knjigu. Pogledajmo što ima novoga u svijetu knjiga.

1. 12 pravila života – Jordan B. Peterson 

2. Ahilejeva pjesma – Madeline Miller

3. Drži se – Kristina Kuzmič

4. Priča završava s nama – Colleen Hoover

5. Bogati otac, siromašni otac – Robert Kiyosaki 

6. #LjetoBezParea – Antonija Blaće

7. (Skoro) sve što znam dosad – Andrea Andrassy

8. Ljubav oko svijeta – Davor Rostuhar

9. Ispričat ću ti priču – Jorge Bucay

10. Prvi dan ostatka tvog života – Maud Ankaoua

12 pravila za život – Jordan B. Peterson

Ne usudimo se prebrojati koliko smo već puta pisali o Jordanu Petersonu. Oni koji su očekivali da će njegova popularnost s vremenom opadati, gadno su se prevarili. Osim što mu se knjige ludo čitaju i prodaju, nedavno je bio u posjetu Hrvatskoj te je to gostovanje – autor je uživo vrlo inspirativan i karizmatičan – potaknulo i onih nekoliko čitatelja koji ga dosad nisu upoznali da posegnu za njegovim megahitom kojim već nekoliko godina žari i pali. Slobodno pročitajte knjigu, nećete požaliti bez obzira na vaše interese ili svjetonazor.

Ahilejeva pjesma – Madeline Miller

Kao što smo već pisali, pojačan je interes za moderne interpretacije grčkih mitova, a ova je knjiga zapela za oko brojnim čitateljima. Ahilejeva pjesma veličanstveno je ispripovijedana priča o dvojici naoko nespojivih junaka, njihovu nježnom prijateljstvu i odrastanju, o odanostima i slabostima, ljubavi i okrutnoj igri sudbine.

Antičkoj priči iz Homerove Ilijade u ovome je romanu suptilno udahnut život dvadeset i prvog stoljeća, što je autorici priskrbilo hvalospjeve kritike i čitatelja. Istovremeno je objavljena i Kirka, drugi roman autorice, pa imate dvostruki razlog za veselje.

Drži se – Kristina Kuzmič

Dragocjene poruke svjetski slavne vlogerice o roditeljstvu, važnosti prihvaćanja samog sebe, ali i pronalasku radosti čak i kad je zaista teško. Na izuzetno nepretenciozan, duhovit i inspirativan način Kristina Kuzmič u hvaljenoj knjizi Drži se govori o svojem životu.

Govori o odlasku u SAD za vrijeme rata u Hrvatskoj. O sebi kao djevojčici koja se u najosjetljivijoj dobi pokušava uklopiti u stranoj zemlji. O sebi kao mladoj ženi, bez sigurnog zaposlenja koja je postala samohrana majka dvoje djece. O ponovnom vjenčanju i balansiranju odgoja dvoje tinejdžera i malog djeteta i karijere. O tome kako je privukla Oprinu pažnju i postala pobjednica njezinog televizijskog natjecanja, ali i važnim lekcijama koje je iz toga izvukla.

Knjiga je bila hit prošle godine, no posjet autorice Hrvatskoj ponovno je podigao prašinu te ju je doveo na visoko treće mjesto. 

Prvi dan ostatka tvog života – Maud Ankaoua

Maëlle, uspješna direktorica financija, živi užurbanim životom koji se svodi na odlazak na posao i povremene užitke, dok je svoje snove stavila sa strane. No jednoga dana je najbolja prijateljica Romane zamoli za veliku uslugu. Pitanje je života i smrti.

Maëlle je sumnjičava, ali ipak prihvaća i odlazi na putovanje u daleki Nepal. Uspon vrhovima Annapurne u himalajskom gorju pretvorit će se u istinsko duhovno putovanje. Kada ova mlada žena spozna da stvarnost možda i nije takva kakvom ju je zamišljala, počinje njezino osobno preispitivanje.

Pročitajte više