Evo što biste trebale jesti ako želite sagorjeti masti i izgraditi mišiće

Foto: Instagram

SMRŠAVJETI i utegnuti tijelo dva su najčešća cilja koja si ljudi zadaju kada je riječ o tjelesnom izgledu. Iako mnogi programi, izazovi i planovi detoksikacije obećavaju ovaj efekt, i to često preko noći, to nije moguće ako ne održavate zdravu i uravnoteženu prehranu. 

Mršavljenje

Ako vam je cilj smršavjeti, oduševit će vas vijest da se ne morate izgladnjivati. Dijetetičarka Melissa Meier savjetuje da se odlučite za male, realne promjene prehrane koje će vam s vremenom postati rutina. 

“To je održiv plan i svakako zdraviji i bolji izbor od suludih dijeta koje bi trebale, navodno, brzo pokazati rezultate”, smatra Meier pa pojašnjava što bi žene u dobnoj skupini od 19 do 50 godina trebale pojesti u jednom danu.

1. Pet porcija povrća. Pritom se jedna porcija odnosi na šalicu sirovog, odnosno pola šalice kuhanog povrća. 

2. Dvije porcije voća. Pod ovime se kao jedna porcija podrazumijeva jedna jabuka, dva kivija ili šalica bobičastog voća.

3. Šest porcija žitarica, većinom cjelovitih. Meier navodi da jedna porcija cjelovitih žitarica odgovara kriški kruha, polovici šalice kuhane riže ili tjestenine ili četvrtini šalice mueslija.

4. Dvije i pol porcije proteina. Jedna porcija je 65 grama kuhanog crvenog mesa, 80 grama kuhanog mesa peradi ili sto grama kuhane ribe. Kao porcija proteina računaju se i dva jaja, konzerva tune ili 170 grama tofua.

5. Dvije i pol porcije mliječnih proizvoda ili alternativa sa što manje masti. Jedna porcija je šalica mlijeka, tri četvrtine šalice jogurta ili dvije kriške sira.

“Većina mojih klijenata vodi se navedenim planom. Riječ je o uravnoteženoj prehrani i rezultati se onda mogu brzo uočiti, a nekoliko dana u tjednu možete si priuštiti kockicu čokolade ili čašu vina vikendom, no svakako ne svakodnevno”, napominje Meier.

Izgradnja mišića

Ako vam je cilj poraditi na mišićnoj masi, možda mislite da trebate konzumirati proteinske shakeove i dodatke prehrani, ali dijetetičarka smatra da ćete tako zapravo unijeti više hrane nego što doista trebate pa to neće biti djelotvorno.

“Ženama u dobi između 19 i 50 godina sasvim su dovoljne dvije i pol porcije proteina dnevno. Također, to ne znači da trebate biti u teretani svaki dan, dovoljno je kombinirati zdravu prehranu i trening otpora dva do tri puta tjedno”, pojašnjava Meier.

Vježbe snage koje možete izvoditi u svojoj sobi ili obližnjem parku također se mogu računati kao odlazak u teretanu, a uštedjet će vam hrpu novca.

Pročitajte više