S koliko godina će se vaš metabolizam usporiti i počet ćete se debljati?

Foto: 123RF

GODINE nisu samo broj. One bi mogle imati ključnu ulogu u neželjenom nakupljanju kilograma koje će najvjerojatnije uslijediti s godinama.

Sjećate li se mladenačkih dana kada ste mogli jesti što god i kad god poželite, a da se brojka na vagi ne pomiče niti milimetar? Pa, čak i ako još uvijek uživate u takvom scenariju, uskoro biste se mogli pozdraviti s njim. Kao što bi se reklo, sve što je dobro kratko traje.

Uskoro bi se moglo dogoditi da vas predugo gledanje u zdjelu s čipsom napuhuje i uzrokuje kilogram više na vagi, a o prejedanju da ni ne pričamo.

No, postoji razlog zašto je to tako. Ne, niste iznimka.

Naime, kada dostignete određenu dob, kalorijske potrebe vašeg tijela dosegnut će vrhunac, a nakon toga će vam početi trebati sve manje i manje kalorija za održavanje tjelesne težine. Naravno, to nije nikakav problem ako jedete sve manje i manje hrane, ali ako i dalje u ponoć uživate u čokoladi i grickalicama pa sve zalijete čašom gaziranog pića, mogli biste osjetiti posljedice.

Američko Ministarstvo zdravstva objavilo je na portalu Flowing Data grafikon koji prikazuje koliko točno manje hrane treba jesti s godinama.

Žene koje su aktivne u svojim tinejdžerskim godinama trebaju oko 2400 kalorija, do sredine dvadesetih žene koje su umjereno aktivne svoju kilažu mogu održavati ako dnevno unose oko 2200 kalorija.

Već nakon 25. godine taj broj pada za dodatnih 200 kalorija. 

Za žene koje veći dio dana provode sjedeći, a imaju do dvadeset godina, trebaju svega 2000 kalorija dnevno i taj se broj s godinama smanjuje. 

Grafikon je otkrio i kako najčešće aktivni ljudi ne jedu dovoljno, dok žene koje veći dio dana presjede previše jedu.

Kao što možete očekivati, prosječne kalorije za muškarce su veće nego za žene, ali zanimljivo je kako se kod muškaraca od rođenja do tinejdžerskih godina potreba za kalorijama povećava puno brže nego kod ženskih osoba.

Ipak, i u njihovom se slučaju već u ranim dvadesetima ta potreba polako smanjuje.
 

Pročitajte više