Zdrave namirnice bogate ugljikohidratima u kojima možemo uživati bez grižnje savjesti

Foto: Unsplash

NAMIRNICE s visokim udjelom ugljikohidrata često su na lošem glasu, ali nisu svi ugljikohidrati nužno i loši. Postoji nekoliko ugljikohidrata koji su vrlo hranjivi i korisni za cjelokupno zdravlje. Ključno je samo pripaziti da ih, kao i svaku drugu namirnicu, ne konzumira u pretjeranoj količini.

Kvinoja

Kvinoja je često premalo cijenjena namirnica kada je u pitanju dodavanje hrane bogate ugljikohidratima redovitoj prehrani. Ova žitarica nije samo bogata ugljikohidratima, već je i dobar izvor proteina i vlakana, a sadrži i hranjive tvari poput magnezija, željeza i vitamina B.

Slatki krumpir

Slatki krumpir sve je popularnija alternativa krumpiru. Ukusan je, slatkastog okusa i vrlo zdrav. Slatki krumpir bogat je složenim ugljikohidratima, sadrži vitamine A i C te kalij i vlakna koji su izvrsni za potporu imunološke funkcije i promicanje zdravlja crijeva. 

Zob

Zob je sve popularnija namirnica za doručak, a mnogima su zobene pahuljice s voćem jedan od omiljenih jutarnjih obroka. Vrlo je bogata ugljikohidratima i vlaknima, što je čini izvrsnim izborom za održavanje razine energije. Također sadrži beta-glukane koji mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola. 

Banane

Banane nisu samo ukusne, već su bogate ugljikohidratima i kalijem. Savršene su ako se konzumiraju prije i poslije treninga, a mnogi ih vole jesti u kombinaciji sa zobenim pahuljicama ili kao zdravi smoothie ujutro. Osim što su bogate kalijem, banane podržavaju i rad mišića, što ih čini vrlo popularnim voćem kod ljudi koji redovito treniraju. 

Mahunarke

Mahunarke poput graha, leće i graška bogate su ugljikohidratima, vlaknima, ali i proteinima. Njihove dobrobiti čine ih idealnim namirnicama za zdrave obroke u obliku variva, salata ili kao prilog mnogim jelima. Sadrže i vitamine i minerale poput folata, željeza i magnezija, koji pozitivno utječu na zdravlje srca.

Kruh od cjelovitih žitarica

Odabir kruha od cjelovitih žitarica osigurava da u tijelo unosite mnoštvo ugljikohidrata, vlakana i esencijalnih hranjivih tvari. Ovakav kruh nije samo ukusan, već i zdrav. Sadrži esencijalne hranjive tvari poput vitamina B i željeza. Kad ga jedete, možete uživati i u šniti kruha više, znajući da jedete nešto jako zdravo i dobro za tijelo. 

Smeđa riža

Za razliku od bijele riže, smeđa riža zadržava svoje mekinje i slojeve klica koje su dobar izvor esencijalnih tvari. Smeđa riža bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima, uz visok sadržaj ugljikohidrata. 

Slanutak

Bilo da je pečen za hrskavi međuobrok ili umiješan u humus, slanutak je vrlo hranjiv i ukusan. Slanutak sadrži visok udio ugljikohidrata, ali i vlakna, proteine i razne mikronutrijente. Među omiljenim je namirnicama u veganskoj prehrani, a sve se više koristi i u drugim oblicima prehrane zato što se može pripremiti na mnoge načine.

Bobičasto voće

Voće ima manje ugljikohidrata u usporedbi s žitaricama i mahunarkama. No, voće poput jagoda, borovnica i malina ima relativno visok udio ugljikohidrata, a također je puno antioksidansa i korisnih vlakana. Osim toga, vrlo je ukusno i može se pripremati na različite načine, od deserata i smoothieja, do ukusnog dodatka uz zobene pahuljice za doručak.

Pročitajte više