Dobro došle, krvavice! Svečano smo otvorili sezonu najdražih nam zimskih kobasica

Foto: Index

OTVORILI smo sezonu krvavica u Mlinarici, maloj zagrebačkoj podsljemenskoj pivovari i pivnici koja je poznata po dobroj hrani, velikim porcijama, dosta finim pivima i domaćoj, toploj i glasnoj atmosferi. Krvavice su nam inače jako draga zimska hrana, a iako se tradicionalno jedu uz restani krumpir i dinstani kiseli kupus, mi ih nekad smažemo kao od šale za doručak samo uz malo svježeg bijelog kruha. Ah, što ćemo kad su nam stvarno prirasle srcu još otkad smo bili mali.

Što su točno krvavice?

Nedavno smo vam pisali i o tome od čega se točno krvavice trebaju sastojati. Prema Pravilniku o kakvoći mesnih proizvoda (NN RH broj 93/91), krvavice pripadaju skupini kuhanih kobasica, a smiju sadržavati do 20% krvi, iznutrica, svinjskog i goveđeg mesa, masnog tkiva i čvaraka do 10%, kožice do 15%, bujon, do 20% kruha, ječmene kaše, prosa, heljde ili kukuruznog brašna te do 2% obranog mlijeka u prahu ili Na-kazeinata ili drugog emulgatora. Nadjev se puni u svinjska tanka i debela crijeva ili umjetne ovitke.

Nemamo favorita u sastojcima

Iskreno, nismo toliko strogi da preferiramo proso više nego ječam ili da, pak, postotak krvi u krvavicama koje jedemo treba biti 17.5 posto. Ono što nam je važno je da ne budu previše slane, ali ni previše ljute. Ako trebaju biti imalo ljute, u redu je da to bude tek malo pikantno, a nikako da žari po grlu i dominira u okusu.

Nije nevažna ni činjenica da bi krvavice trebale biti dobro pečene - bez drhtavih dijelova, a opet ne trebaju prepečene pa da se rasipaju i da trebamo gutljaj vode pri svakom zalogaju. Crijevo je bolje ako je tanje jer debele žlundraste opne baš nikoga ne vesele, a hrskavost izvana je veliki plus.

Kakve su ove u Mlinarici? 

U naslovu smo napisali da smo sezonu krvavica otvorili svečano. A zašto svečano? Pa zato što smo si ovaj tmurni ponedjeljak odlučili razvedriti ne samo krvavicama već i buncekom, koji je bio odličan - slan, slatkast, mekan. No ipak su krvavice ovdje odnijele pobjedu.

Nisu bile preslane ni imalo ljute. Izvana je korica bila tanka i lagano hrskava, a iznutra su bile pečene baš kako treba. Jako privlačnog mirisa i okusa (unutra je od ovog "žitaričastog" dijela heljda), ove krvavice su među najboljima koje smo jeli po restoranima.

Porcija krvavica u Mlinarici koja košta 70 kuna uključuje dvije krvavice, restani krumpir i dinstani kiseli kupus. Restani je top, kupus mrvicu gorkast, što sve skupa taman iznivelira ovo ostalo što više baca na slano i slatkasto.

Ne bismo imali ništa protiv da uz ove krvavice u Mlinarici ne dobijemo ništa od priloga, već samo domaći kruh, koji je i u 5 popodne djelovao jako svježe, i uz to naručimo jedan njihov Vienna lager. Definitivno ponavljamo krvavice u Mlinarici (a i buncek) i opet smo se kući vratili zadovoljni jer je hrana ovdje ukusna i uredna, postoji izbor piva kakvim se ne može pohvaliti baš svaka pivnica, a cijene su i više nego prihvatljive.

 

Pročitajte više