Ovako izgleda život kad je gluten strogo zabranjen. "Sve se okrenulo preko noći"

Foto: Hana Kajari/Index

GLUTEN se nalazi praktički u svemu. Iako ga pojedine namirnice po prirodi mogu ili ne moraju sadržavati (kao što šunka ne sadrži soju, a sok od naranče ne sadrži alkohol), i bezglutenska se hrana može kontaminirati ako se, primjerice, jedan takav kruh reže na istoj dasci i nožem kojim se rezao onaj s običnim pšeničnim ili nekim drugim brašnom koje sadrži gluten.

Možda nikad niste razmišljali o tome jer jednostavno ne morate, ali zamislite da hodate gradom i želite pojesti nešto na brzinu, no mora biti bez glutena. I to ne samo bez glutena, bilo da se radi o namirnici koja je sama po sebi bez glutena ili o obroku koji je pripremljen od bezglutenskih sirovina, već i potpuno sigurno od kontaminacije glutenom.

Većina pekarnica koje vam se nađu na putu otpadaju, kao i komad pizze u pizza cutu iza ugla, sendviči, krekeri, bruskete, keksi ili slani štapići iz trgovine - ništa od toga ne smijete jesti. Palačinke, kolači, burek, croissanti, pa i pohano meso ili pržene ribice i lignje, jogurt sa žitaricama ili noodlesi, sve je to hrana u kojoj većina ljudi uživa bez razmišljanja, no postoje oni kojima gluten jako smeta i ne smiju pojesti ni zalogaj od sve ove hrane koju smo nabrojali.

Otežava to i suživot s ostalim ukućanima, pa se nerijetko zbog jedne dijagnoze cijela obitelj prebacuje na bezglutensku prehranu, što je i komplicirano, ali i skupo jer bezglutenska prehrana malo više košta, a pothvat je ponekad i pojesti ručak na poslu ili fakultetu ako se osoba koja ne podnosi gluten unaprijed nije pripremila.

Cijela je priča još teža kad je riječ o djeci, koja većinu vremena provode s vršnjacima u školi, na igralištu, treningu nogometa ili ritmike, engleskog ili plivanja, i pitaju se: "A zašto ja ne mogu jesti što jede on/a?"

Što je točno celijakija?

Bitno je razlikovati osobe koje su osjetljive na gluten, no nisu oboljele od celijakije, i najčešće im ne smeta mala količina glutena unesena u tijelo kao posljedica gore spomenute križne, odnosno unakrsne kontaminacije, te osobe koje su celijakičari. Inače, razina intolerancije na gluten varira od osobe do osobe, a svatko svoju razinu otkrije sam, preporučljivo u dogovoru s liječnikom.

Mi vam danas donosimo jednu priču o celijakiji iz stvarnog života, no prvo ćemo pojasniti što je to točno celijakija.

Celijakija je bolest probavnog sustava, a uzrok oboljenja je trajna nepodnošljivost proteina glutena, koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i eventualno zobi. Istraživanja su pokazala da oboljeli nisu osjetljivi na ostale žitarice, kao što su riža i kukuruz, budući da one ne sadrže tzv. toksične prolaminske frakcije.

Kada je tolerancija na gluten ograničena, tijelo stvara antitijela koja napadaju molekule glutena. Na taj način dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva i uništenja crijevnih resica. Posljedica je malapsorpcija, odnosno otežana i smanjena apsorpcija hranjivih tvari.

Manifestacije celijakije mogu ovisiti o dobi i imunološkom statusu osobe, količini i vremenskoj izloženosti organizma glutenu te stanju gastrointestinalnog trakta, a dijele se na gastrointestinalne (klasične) i negastrointestinalne. Ove prve se obično javljaju kod djece od 4 do 24 mjeseca starosti, a negastrointestinalne se javljaju kroz simptome kod starije djece i odraslih osoba. U Hrvatskoj je celijakija dijagnosticirana oko 40 tisuća osoba.

Neki od uobičajenih simptoma bolesti su kronični proljev (rezultat je pothranjeno dijete u dobi od 1 do 2 godine), bolovi i nadutost u trbuhu, gubitak apetita, nerazjašnjena slabokrvnost, učestalo povraćanje, pa i slabiji rast uslijed značajno smanjenog lučenja hormona rasta.

Moguće je testirati se u bolnicama, za što se čeka duže ili kraće, ovisno o situaciji, a testiranje je moguće obaviti i po privatnim klinikama, gdje košta do 400 eura. No uglavnom pravi šok dolazi tek nakon testiranja i dijagnoze. Što i gdje jesti te kako živjeti s ovom dijagnozom - i tu nije riječ samo o jednom članu, već o cijeloj obitelji.

Kad se život okrene preko noći

Da život s celijakijom sa sobom nosi brojne izazove, jako dobro zna i Nikolina Novak Forjan, majka djevojčice Vide koja ima dijagnozu celijakije. Ona dolazi iz Zagreba i majka je dviju djevojčica, a trenutno je na produljenom porodiljnom zbog potreba svoje starije kćeri koja ima celijakiju.

Kako izgleda njihova svakodnevica otkako je njihovoj kćeri dijagnosticirana celijakija, koliko se njihov život promijenio i koliko su toga morali promijeniti kada je u pitanju prehrana, Nikolina nam je otkrila u razgovoru, a kaže da je njihov put u život bez glutena započeo prije pet godina.

"Kada je Vidi dijagnosticirana celijakija, naš se život preko noći promijenio. Prvo je uslijedio šok kada su nas informirali o njezinom zdravstvenom stanju i posljedicama koje su nastale. Oporavak je trajao godinu dana, a vremena za prilagodbu nije bilo", započinje Nikolina naš razgovor i dodaje da su nakon dolaska iz bolnice prvo morali promijeniti baš sve u kuhinji.

Sve postojeće u kuhinji je potencijalna opasnost

"Prvo sam izvadila svu hranu iz kuhinje, zatim sam bacila drvena kuhinjska pomagala, plastiku, toster, sve ono s čega se gluten pranjem ne može maknuti. Kupili smo nova kuhinjska pomagala, detaljno očistili i dezinficirali kuhinju kako bismo maknuli svaki mogući trag glutena", govori nam Nikolina i dodaje da je celijakija bolest koja ne podnosi gluten ni u tragovima, stoga je ovo bio ključan korak.

Njihov se život tada iz temelja promijenio, a druženja izvan njihovog doma, izleti i ručkovi kod obitelji, prijatelja i u restoranima više nisu bili dijelom njihove svakodnevice. Ipak, s vremenom su pronašli način kako prisustvovati raznim proslavama i izletima, no to sve zahtijeva veliku pripremu - s Nikolinine strane.

>> Što je hrana bez glutena i kad možete biti sigurni da nije kontaminirana

"Danas, gdje god da idemo, sve obroke pripremim kod kuće i nosimo ih sa sobom. Najbliža obitelj i prijatelji su uz moju pomoć naučili što i kako mogu pripremiti za Vidu, pa ju nekad znaju razveseliti i dočekati s nečim na stolu", otkriva nam Nikolina.

Budući da joj kći boluje od celijakije, kako bi olakšala i njoj, ali i sebi u pripremi obroka, Nikolina je odlučila da će sva hrana koju kod kuće priprema biti isključivo bez glutena kako kćeri ne bi stvarala želju za nečime što ne smije jesti. Ipak, ona, njezin suprug i mlađa kći si ponekad izvan kuće priušte pokoji obrok s glutenom, jer zdrave osobe ne trebaju, a ne bi ni smjele izbjegavati gluten u potpunosti, tvrde neki.

Sad više nitko u kući ne jede gluten

"Kod kuće biram namirnice koje su u potpunosti bez glutena, a to je dio koji mi je u samim počecima njene dijagnoze oduzimao puno vremena. Morala sam naučiti koje su sve namirnice prirodno bez glutena, čitati deklaracije namirnica kako ne bi sadržavale ni moguće tragove glutena. Naučila sam raditi kruh, razna peciva, kiflice, slance, sve ono što djeca vole. Za nas su pekare stvar prošlosti i sve ono na što joj okice pobjegnu kada smo vani potrudim se napraviti doma u bezglutenskoj verziji", kaže Nikolina, kojoj je trebalo vremena naučiti, prilagoditi se i uopće prihvatiti situaciju. 

Otkriva da su izazovi stalno prisutni i uvijek će biti, no trudi se da ih to ne sprječava da vode normalan život. Ponekad im nedostaje otići na obiteljski ručak ili izlet bez razmišljanja o posebnom obroku za njihovu kćer, kuhanju, torbama i zdjelama za hranu, ali to je, kaže nam, život koji vode osobe s celijakijom. 

"Osobama koje boluju od celijakije prehrana treba biti cjelovita te mora zadovoljavati energetske i nutritivne vrijednosti koje su potrebne za njihov organizam. Nadam se da sam uspješna u svemu tome, a ponajviše da se Vida ne osjeća zakinutom i drugačijom od ostale djece. Već sad mi puno pomaže u kuhinji i bitno mi je usaditi joj naviku pravilne pripreme njezinih obroka", ističe Nikolina.

>> Posvećeno celijakičarima: Napravili smo kolekciju najboljih i isprobanih GF recepata

Kći u školu nosi svoje posebne obroke

Osim toga, njezina je kći prošle godine krenula u prvi razred, pa priprema obroka za školu predstavlja još jedan dodatan zadatak s kojim se Nikolina svakodnevno susreće. Budući da naše škole još uvijek nemaju rješenje za ovakve probleme, tako i škola koju pohađa Vida, iako je novoizgrađena, nema mogućnost pripreme sigurnog obroka za nju. 

"Sva tri obroka tijekom boravka u školi pripremamo kod kuće. Vikendom složim tjedni meni, a večer prije kuham ručak za drugi dan. Vidu ujutro vozimo u školu, predamo njezine obroke u kuhinju, a oni joj ih ugriju i serviraju. Nakon škole ona preuzima svoje posuđe i nosi ga kući", kaže nam Nikolina, pomalo razočarana jer naš sustav još uvijek nema rješenje za ovakav tip problema.

"Uzmimo na primjer samo njezinu školu, koja je novoizgrađena ove godine. Tužno je da nitko u početku stvaranja projekta nije promislio koliko djece danas ima neki zdravstveno-prehrambeni problem te da nisu prilagodili barem mali dio kuhinje djeci s istim ili sličnim problemom. Mislim da bi to uvelike olakšalo život mnogim roditeljima i djeci", dodaje ona.

No taj svojevrsni problem nije samo u školama, već i u mnogim restoranima koji ne razumiju što je točno celijakija pa ju miješaju s alergijama i intolerancijom na gluten, priznaje naša sugovornica. 

>> Isprobani recepti za kiflice, pite i kolače bez glutena

Nikolina mijenja svijest okoline, malo po malo

"Mnogi restorani ili objekti koji u ponudi imaju bezglutenski obrok ne mogu taj isti obrok ponuditi osobi oboljeloj od celijakije, jer osim što je za takvu osobu bitna namirnica bez glutena, bitna je i sama priprema obroka u sigurnim uvjetima, gdje ne može doći do kontaminacije prilikom same pripreme", objašnjava nam Nikolina.

A kako bi olakšala i mnogim drugim roditeljima koji se bore s istim problemom, kao i svim drugim celijakičarima koji nemaju ideja za obroke, Nikolina se odlučila onima koji su u istoj ili sličnoj situaciji obratiti preko društvenih mreža, pa je pokrenula Instagram profil @ninazivotbezglutena na kojem dijeli recepte bez glutena. U to je krenula sasvim slučajno, kaže, nakon što je objavila video u kojemu priprema bezglutenski kruh.

"Kada sam vidjela koliko je upita stiglo i koliko pregleda je imao video, sinula mi je ideja da svoju svakodnevicu u pripremi bezglutenskih jela podijelim s drugima i pomognem svima koji se nose s istim problemom. S vremenom sam shvatila koliko je i za mene samu to značilo. Pronašla sam se u snimanju i kreiranju videa te cijelog sadržaja vezanoga za društvene mreže", govori nam ova majka djevojčice s celijakijom.

Nikolini je cijela ta, kako je naziva - avantura života bez glutena, predstavila pravi izazov, posebice u tome da nađe zamjenu za mnoga jela, no uspjela je pronaći alternativu za dobar dio, a sada rado savjete dijeli svima koji ih žele čuti.

Pročitajte više