Ovo voće i povrće našlo se na "Dirty Dozen" listi s najviše pesticida

Foto: Shutterstock

OTPRILIKE 95 posto neorganskih jagoda, lisnatog povrća kao što su špinat i kelj, raštike, grožđa, bresaka i krušaka koje je testirala vlada SAD-a sadržavalo je visoke razine pesticida, pokazao je EWG Shopper's Guide to Pesticides.

Osim spomenutog voća i povrća, na listi 12 proizvoda s najviše pesticida su se još našle i nektarine, jabuke, paprike i ljute papričice, višnje, borovnice i mahune, a aktivistička skupina EWG ovu je listu nazvala "Dirty Dozen".

>> Izvješće pokazalo da je sve više voća i povrća zaraženo opasnim vječnim kemikalijama

No dobra vijest je da postoji i druga lista - ona s voćem i povrćem koje je uzgojeno s najmanjom količinom pesticida, a gotovo 65 posto voća i povrća u toj grupi na sebi nije imalo mjerljive ostatke pesticida. Riječ je o namirnicama poput avokada, kukuruza šećerca, ananasa, luka, papaje, šparoga, dinja, kivija, kupusa, gljiva, batata i mrkve.

Kako izgleda testiranje voća i povrća na pesticide?

Svake godine američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) i Uprava za hranu i lijekove (FDA) testiraju domaće i uvezene proizvode. Zaposlenici USDA-e peru, gule i ribaju voće i povrće kao što bi to učinili potrošači, dok radnici FDA samo uzmu uzorak s proizvoda. Voće i povrće zatim se testira na više od 250 različitih pesticida, a rezultati se objavljuju na internetu.

Testirano je ukupno 47.510 uzoraka 46 neorganskog voća i povrća, pri čemu je većinu testiranja izvršila USDA. Analiza tih podataka otkrila je tragove ukupno 254 pesticida u svom tom analiziranom voću i povrću.

Pesticidi povezani s raznim bolestima

Pesticidi su u studijama povezani s prijevremenim porodima, kongenitalnim malformacijama, spontanim pobačajima i povećanjem genetskih oštećenja kod ljudi. Izloženost pesticidima također se povezuje s nižom koncentracijom sperme, bolestima srca, rakom i drugim poremećajima.

Prema studijama, poljoprivrednici koji koriste ili su izloženi pesticidima u najvećem su riziku. Meta-analiza iz 2022. godine pokazala je da radnici izloženi pesticidima imaju gotovo pet puta veću vjerojatnost oštećenja DNK, dok je studija iz veljače pokazala da djeca izložena pesticidima u ranoj dobi pokazuju slabiji razvoj od djetinjstva do adolescencije.

Kako oprati voće i povrće od pesticida?

Čišćenje voća i povrća prije jela doista smanjuje razinu pesticida, ali nijedna metoda pranja nije 100 posto učinkovita kako bi se uklonio i najmanji trag pesticida. Započnite s čistim rukama te voće i povrće operite i istrljajte pod mlazom vode umjesto namakanja kako biste uklonili većinu pesticida.

>> Može li pranje vodom s povrća skinuti pesticide?

Međutim, nikako nemojte koristiti sapun, deterdžent ili neka druga sredstva s kojima se obično pere voće i povrće, poput octa ili sode bikarbone. Stručnjaci ističu da je čista voda najbolja za pranje voća i povrća od pesticida, a na kraju ih samo osušite čistom krpom ili papirnatim ubrusom.

Pročitajte više