Pirovo brašno je jako slično višenamjenskom, ali s jednom velikom prednošću

Foto: Shutterstock

AKO tražite hranjivu i aromatičnu alternativu višenamjenskom pšeničnom brašnu, brašno od pira bi moglo biti pravi sastojak za vas. Pir (Triticum spelta) je drevna žitarica koja potječe iz Azije, a ljudi su ga počeli kultivirati još 5000 godina prije nove ere.

Bliski je srodnik današnje pšenice i nije pogodan za osobe s intolerancijom na gluten, ali posjeduje brojne kvalitete zbog kojih se danas sve češće koristi kao zamjena za obično pšenično brašno. Uzgaja se bez genetskih modifikacija i primjene pesticida.

Što je brašno od pira i kakvog je okusa?

Pir je drevna vrsta pšenice koja se koristi već tisućama godina. Brašno od pira se dobiva mljevenjem cijelog zrna, što znači da zadržava sve hranjive tvari i vlakna koja se nalaze u mekinjama i klicama. To ga čini zdravijom alternativom višenamjenskom brašnu. Ali brašno od pira ne nudi samo zdravstvene prednosti već ima i jedinstven profil okusa koji ga izdvaja od ostalih vrsta brašna.

Prema Roxani Jullapat, autorici kuharice Matična zrna, pir ima blago kiselkastu notu koja okusom podsjeća na jogurt s prizvukom slanosti i željeza. Ovakav profil okusa čini pirovo brašno  odličnim sastojkom za dodavanje dubine i karaktera raznim pekarskim proizvodima.

Prednosti pirovog brašna

Pirovo brašno je zdravija alternativa standardnom pšeničnom brašnu jer sadrži cijelo zrno, uključujući klice i mekinje. To znači da ima veću nutritivnu vrijednost, više vlakana, bjelančevina i minerala. Iako prednosti nisu značajne, korištenje pirovog brašna u prehrani je jednostavan način da povećate dnevni unos hranjivih tvari.

Kako ga koristiti?

Pirovo brašno se može koristiti u raznim receptima, od slatkih do slanih, i njegov okus dobro funkcionira s nizom namirnica, uključujući borovnice, breskve, čokoladu i orašaste plodove. Može se koristiti u omjeru 1:1 kao izravna zamjena za višenamjensko pšenično brašno u pripremi većine kolača i slastica.

Međutim, u receptima za kruh i peciva možda ćete ga morati pomiješati s običnim pšeničnim brašnom kako biste postigli pravu teksturu i kako bi vam tijesto dovoljno naraslo. Pirovo brašno ima manje glutena od višenamjenskog brašna, što znači da se neće toliko dignuti, ali će i dalje dati nježne i prozračne pekarske proizvode.

Također je važno napomenuti kako brašno od pira sporije upija tekućinu od standardnog pšeničnog brašna pa je tijesto uvijek dobro ostaviti da prije pečenja odstoji nekoliko minuta.

Ako niste sigurni kako koristiti pirovo brašno u svojim receptima, možete započeti zamjenom male količine standardnog brašna brašnom od pira. To će vam omogućiti da isprobate okus i teksturu svojih pekarskih kreacija bez ugrožavanja rezultata. Za početak iskušajte mješavinu od 25% pirovog brašna i 75% višenamjenskog brašna.

Skladištenje

Integralne vrste brašna, uključujući i pirovo, lako mogu užegnuti jer još uvijek sadrže vanjske slojeve zrna. Kako bi vaše pirovo brašno ostalo svježe, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ili zamrzivaču. To će vam pomoći da dulje očuvate okus i hranjive tvari.

Dakle, brašno od pira je svestrana i hranjiva alternativa višenamjenskom pšeničnom brašnu koja nudi jedinstveni profil okusa koji ga izdvaja od ostalih vrsta brašna. Dok je višenamjensko brašno glavna namirnica u mnogim kuhinjama, brašno od pira je hranjivija i ukusnija opcija za pripremu svih vrsta slastica i pekarskih proizvoda.

Njegov orašasti i blago kiselkasti okus daje dubinu i karakter vašim pekarskim kreacijama, dok je njegova nutritivna vrijednost veliki bonus. Može se koristiti u raznim receptima, od slatkih do slanih, i odlično se spaja s raznim profilima okusa. 

Pa, zašto ne biste isprobali pirovo brašno u svojoj sljedećoj pekarskoj avanturi i sami okusili razliku?

Pročitajte više