Proizvodnja u najvećoj tvornici čokolade na svijetu zaustavljena zbog salmonele

Foto: Shutterstock

ZAUSTAVLJENA je proizvodnja u najvećoj tvornici čokolade na svijetu koju vodi švicarski div Barry Callebaut u belgijskom gradu Wiezeu nakon što je otkrivena kontaminacija salmonelom, priopćila je ta tvrtka u četvrtak. Glasnogovornik Barry Callebauta rekao je za AFP da je proizvodnja zaustavljena u tvornici koja proizvodi tekuću čokoladu u veleprodajnim serijama za 73 klijenta koji proizvode slastice.

Za sada nema informacija o tome jesu li se potrošači zarazili salmonelom koja uzrokuje salmonelozu, bolest koju prate probavne smetnje i temperatura.

Pokrenuta je istraga

"Barry Callebaut trenutačno kontaktira sve kupce koji su možda primili kontaminirane proizvode. Proizvodnja čokolade u Wiezeu obustavljena je do daljnjega", dodao je Warlop i objasnio kako je tvrtka kontaktirala sve svoje klijente i zamolila ih da ne šalju proizvode koje su napravili s čokoladom napravljenom od 25. lipnja u tvornici Wieze, koja se nalazi u Flandriji, sjeverozapadno od Bruxellesa.

Obaviještena je i belgijska agencija za sigurnost hrane AFSCA, a glasnogovornik je za AFP rekao kako je pokrenuta istraga.

Proizvode sirovinu za poznate brendove

Tvornica Wieze ne proizvodi čokoladu za izravnu prodaju potrošačima, već sirovine za daljnju obradu prodaju tvrtkama u toj industriji, a smatraju kako kontaminirani proizvodi njihovih klijenata još nisu stigli na police trgovina.

Barry Callebaut kakaovac i čokoladu prodaje brojnim poznatim proizvođačima slatkiša na svijetu, kao što su Hershey, Mondelez, Nestle i Unilever. Mondelez, između ostalih, proizvodi i Milku, Oreo, 7Days, Barni. Od Nestleovih proizvoda, vjerojatno ste nekad probali KitKat, Smarties ili Baci praline.

Inače, godišnja prodaja Barry Callebauta iznosila je 2.2 milijuna tona tijekom prošle godine, a u tom su razdoblju ostvarili neto dobit od 384.5 milijuna švicarskih franaka, što je otprilike 2.9 milijardi kuna, uz 7.2 milijarde franaka prometa. Grupacija zapošljava više od 13 tisuća ljudi i ima više od 60 proizvodnih pogona diljem svijeta.

Slično se dogodilo Ferreru

Nedavno se slična situacija dogodila i u Ferrerovoj tvornici, zbog čega su bili povučeni Kinder proizvodi. Belgijske vlasti su dale zeleno svjetlo za ponovno pokretanje tvornice na tromjesečno testno razdoblje.

Pročitajte više