Tko je izmislio najpoznatije indijsko jelo? Zbog njega su dva restorana na sudu

Foto: Shutterstock

BUTTER Chicken, ili Murgh Makhani na indijskom, tradicionalno je indijsko jelo porijeklom iz Delhija i jedno je od najpoznatijih indijskih jela na svijetu, a sada se dva lanca restorana svađaju oko toga tko ga je izmislio.

Cijela stvar ide na sud, a tužbu, koja je postala goruća tema u Indiji, pokrenula je obitelj koja stoji iza Moti Mahala, poznatog lanca restorana u Delhiju koji su, među ostalima, ugostili pokojnog američkog predsjednika Richarda Nixona i prvog indijskog premijera Jawaharlala Nehrua.

Koji je od dvaju restorana izmislio ovaj recept?

Oni tvrde da je osnivač restorana Kundan Lal Gujral osmislio recept za butter chicken 30-ih godina, a osim toga, tuže konkurentski restoran Daryaganj, optužujući ga da lažno tvrdi da je izumio ovo jelo, kao i dal makhani, popularno jelo od leće.

Obitelj Gujral traži 240.000 dolara odštete, također tvrdeći da je Daryaganj kopirao izgled web stranice Moti Mahala, kao i izgled njihovih restorana.

@littlespicejar Homemade Butter Chicken Recipe Full recipe linked in my profile and on littlespicejar.com #butterchicken #butterchickenrecipe #indiantiktok #indianfood #indianfoodlover #foodietiktok #asmrfood #chickencurry ♬ Warm Nights - LAKEY INSPIRED

Iz Daryaganja, koji je osnovan tek 2019., tvrde da je pokojni član njihove obitelji bio partner s osnivačem Moti Mahala kada se otvarao restoran u Delhiju i da je jelo izumljeno tamo. Tvrdi da zbog toga također može polagati pravo na recept.

Jedno od najboljih svjetskih jela

Spor je zaokupio pozornost cijele nacije, a i na društvenim mrežama traje uzavrela rasprava o tome tko je zapravo osmislio ovo tradicionalno indijsko jelo. Slučaj je prvi put završio na Visokom sudu u Delhiju u siječnju, a sljedeće je ročište zakazano za svibanj.

Butter chicken jelo je koje se sastoji od komada piletine kuhanih u tandooru, pomiješanih u umaku od rajčice s vrhnjem i maslacem, a jelo je rangirano na 43. mjesto na popisu najboljih svjetskih jela prema TasteAtlasu, prema ocjeni gotovo 400.000 korisnika.

Pročitajte više