Jasno i oštro upozorenje znanstvenika: "Ako se ovo dogodi na Arktiku, najebali smo"

Foto: Shutterstock

MISTERIOZNE rupe u Sibiru potakle su raspravu o opasnostima koje prijete Zemlji.

Stručnjaci su otkrili kako su rupe vjerojatno mjesta kroz koja je izletjela velika količina podzemnog plina, a pretpostavlja se kako se radi o metanu.

Velike količine tog snažnog i eksplozivnog plina dugo su bile zarobljene pod debelim slojevima arktičkog leda, ali zbog globalnog zatopljavanja dolazi do topljenja leda i opasnosti od ispuštanja ugljika i njegovih opasnih spojeva u atmosferu.

Na to je prvi upozorio cijenjeni klimatolog Jason Box, stručnjak za Arktik koji je sudjelovao u više od 20 ekspedicija na tom području.



Boxov nedavni tweet u kojem je poručio "da smo najebali ako se samo mali djelić ugljika na Arktiku ispusti u atmosferu" uzrokovao je pomutnju i nemir među mnogima.


Box kaže kako je s razlogom zabrinut, a glavni uzrok njegove brige su mjehurići metana zarobljeni pod arktičkim ledom i vodom koji uspijevaju pronaći put do površine, piše Motherboard.



"Prema konvencionalnom mišljenju, mjehurići bi se trebali raspasti prije nego dosegnu površinu i trebali bi ih konzumirati mikroorganizmi", kaže Box.


I drugi znanstvenici su zabrinuti. "Možemo 'nanjušiti' metan. Radarom i laserima slijedimo ga na putu do neba gdje ga vidimo pomiješanog sa zrakom, vjetar ga odnosi. Metan u zraku", kaže Ulf Hedman iz švedskog Sekretarijata za polarna istraživanja.

Problematično je i to što se Arktik zagrijava brže od ostalih dijelova Zemlje. Sada uz otapanje permafrosta i dizanja razine mora na listu briga moramo dodati i ispuštanje metana u atmosferu. Što se oceani više zagrijavaju, više metana izlazit će i iz dijelova kopna potopljenih u plitko more.

"Moramo investirati u dekarboniziranje našeg sustava energije. Moramo ovaj jebeni ugljik zadržati u zemlji", zaključio je Box.

 

 

Pročitajte više