Riješen misterij: Na Marsu pronađena sonda izgubljena prije više od 11 godina

Screenshot: YouTube

SONDA Beagle 2, napravljena u Velikoj Britaniji, koja se smatrala nestalom, pronađena je na Marsu nakon više od 11 godina. 
 
Objavila je to danas Britanska svemirska agencija, uz obrazloženje: "Sonda Beagle 2 za koju smo vjerovali da je izgubljena, pronađena je na površini Marsa. Time je desetogodišnji misterij konačno riješen".
 
Sonda je locirana na fotografijama visoke rezolucije koje je snimila NASA, a koje pokazuju je Beagle 2 neoštećen. No, kako se jedan dio sonde, koja je inače sastavljena od više rasklopivih dijelova, nije rastvorio, nije se mogao uspostaviti kontakt. 
 
"Radijska se antena zaglavila ispod solarnih panela, a kako se to dogodilo možemo samo nagađati, no pretpostavljamo da je sonda pri slijetanju udarila i odskočila uslijed čega je došlo do kvara", objasnio je za BBC voditelj misije Beagle, profesor Mark Sims sa sveučilišta u Leicesteru.
 
Beagle 2 je, u sklopu prve europske misije na Marsu, lansiran iz baze 2. lipnja 2003., a nakon šestomjesečnog putovanja trebao je stići na Mars 25. prosinca 2003., no nedugo nakon polijetanja nestao je s radara. Izgubljenim je proglašen 6. veljače 2004.
 
"Ono što nam je prije 11 godina izgledalo kao potpuni promašaj, pokazalo se ipak donekle uspješnim pothvatom, jer je sonda ipak sletjela", rekao je generalni direktor Europske svemirske agencije Jean Jacques Dordain, prenosi Telegraph.

Pročitajte više