Svakim udarcem bliži Kristu: Klub boraca na evangelistički način

ZA RAZLIKU od "Kluba boraca", prvo pravilo "Fight Churcha" jest reći svima za "Fight Church". Tako se barem čini onome tko pogleda istoimeni dokumentarac u kojem se ukazuje na povezanost MMA (Mixed Martial Arts) borbi i evangelističkog kršćanstva. Kako prenosi Daily Mail, ovaj će neobičan dokumentarac pokušati odgovoriti na pitanja poput "Možeš li bližnjega svoga voljeti jednako kao i sebe, a da ga u isto vrijeme iz sve snage udaraš koljenom u lice?"

Psovke i religijski govor

Glavni fokus dokumentarca je na Pastoru Paulu Burresu i njegovoj MMA školi, a ideja je pokazati kako su brutalne borbe u ringu i organizirano kršćanstvo zapravo povezani.

"U životu postoje vremena kad se treba boriti. Naš nas neprijatelj pokušava uništiti, on želi nauditi našoj obitelji i prijateljima, našoj osobnosti. Zato nam Biblija poručuje da se borimo", objasnio je Burress okupljenima na svojoj misi.

Pod redateljskom palicom Daniela Jungea, dobitnika Oscara za kratke dokumentarce, u ovom se filmu na nekonvencionalan način miješaju psovke i religijski govor.

"Ljudi mogu reći da je ovo što činimo pogrešno, jer je Isus rekao 'okrenite drugi obraz'. Ali ja bih im poručio da onda ova crkva definitivno nije za njih. Isus koji je bio borac...to je Isus kojem ja želim služiti", objasnio je "borbeni" Pastor Brandon Beals.

Religija kao temelj

Miješanje nasilja i religije filmašima je uvijek bila zanimljiva tema. Stoga i Junge naglašava kako je upravo ta kombinacija za njega bila vrlo interesantna supkultura.

"Mislim da će se ljudima svidjeti, jer smo vi mi prilično kršćanska nacija u kojoj je MMA jedan od najbrže rastućih sportova. Ovaj film obiluje referencama na Bibliju, pokazuje srčanost i želju za preživljavanjem. Religija je samo temelj oko kojeg se sve to gradi", ističe Junge.

No, za ove borce i samo je natjecanje religijskog karaktera pa tako tvrde da se u svakoj borbi zapravo zbližavaju sa svojim protivnikom, čime su još jedan korak bliže Isusu.

Pročitajte više