Švicarka umrla od gladi jer je vjerovala da može živjeti samo od svjetlosti



SREDOVJEČNA Švicarka pronašla je kobnu inspiraciju u dokumentarcu "U početku bijaše svjetlost" u kojem dvojica muškaraca tvrde da se može preživjeti isključivo od svjetlosti. Film se 2010. godine prikazivao u švicarskim kinima, a glavni akteri su 62-godišnji Michael Werner, inače antropozof s doktoratom iz kemije i 83-godišnji indijski yogi Prahlad Jani. Obojica u filmu tvrde da preživljavaju od duhovnosti, a ne od hrane. Švicarac Werner rekao je da tako živi od 2001. godine, a Jani tvrdi da na takav način živi od svoje 13. godine.

Osim bez hrane, žive i bez vode, piše The Local. Žena, kojoj su švicarski mediji dali lažno ime Anna Gut, počela se i sama pripremati za život od svjetlost pomoću knjige još jedne sljedbenice takvog pokreta. Anna je odmah krenula s radikalnom metodom. Već prvi tjedan odrekla se hrane i vode, čak nije htjela ni gutati slinu, već ju je pljuvala. Nakon dva, tri tjedna vratila se vodi, no jako je oslabila pa su se njezina djeca zabrinula. Obećala im je da će prestati ako joj stanje postane ozbiljno, no onda se jednog dana nije javljala na telefon.

Zabrinuta djeca provalila su joj u kuću i pronašli je mrtvu. Žena je umrla od izgladnjivanja, isključujući bilo koji drugi razlog smrti. "Ti ljudi imaju neku vrstu psiholoških problema, oni vrlo dobro znaju da će izgladnjeti ukoliko ne budu jeli. To je suicidalno. Oni se smatraju mršavijima, kako postaju slabiji, oni vjerojatno znaju da će umrijeti i to im ne smeta", rekla je doktorica Dee Dawson, inače stručnjakinja za poremećaje u prehrani.

Pročitajte više